Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Április 16. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI, Takács Istvánné, helyi híreink szerkesztője

A dombóvári élők háza üzen az emléknapon

A dombóvári élők háza üzen az emléknapon

Az Országgyűlés döntése szerint 2001-től minden év április 16-ika a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja. A dombóvári zsidó temetőben több síron olvashatjuk az elpusztítottak neveit.

A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött meg Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt több százezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban. Az Országgyűlés 2000-ben határozott az emléknapról.

Béth Hácháimnak, az élők vagy az öröklét házának nevezik temetőiket a zsidók, mivel a halottak halhatatlan lelkét élőnek tekintik - derül ki Takács Istvánné 2007-ben megjelent A Dombóvári zsidóság története című kötetéből. Szintén a szerző írja, hogy a Dombóváron 1720 óta jelen lévő zsidóság már a temetőfenntartást egyik fő feladatának tekintő Chedra Kadisa, a Szent Egylet 1820. évi megalakulása előtt is bérelt területet a városon kívül a Dombóváron és a környező falvakban elhunyt izraelita vallásúak eltemetésére.

A Kaposszekcső közigazgatási területén található zsidó temetőben számos olyan sírt találunk, amelyek azok emlékét őrzik, akiknek nem adatott meg a végtisztesség. A Holokauszt áldozatainak hozzátartozói közül többen - a földi maradványok elhantolása nélkül - rávésették a sírkövekre az elpusztítottak neveit.

Takács Istvánné így zárja könyvének vonatkozó fejezetét: „A dombóvári zsidó temető épített kultúránk egy része. Nem feledkezhetünk meg róla, hiszen az ott fekvők valamikor részesei voltak munkájukkal, szorgalmukkal városunk történelmének, annak a folyamatnak, amely Dombóvárt jelentős mezővárossá, majd a XX. századra a kistérség kereskedelmi, ipari központjává emelte.”

Helyi híreink szerkesztője, cikkírónk március végén fotózott a Dombóvár és a Liget lakótelep között található temetőben. A képeket a lenti felvételre kattintva megnézheti.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.