Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Október 13. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóüvári Helytörténeti Gyűjtemény

A Dombóvári Herbárium októberi programján az érdeklődők Nagyberkibe látogattak

A Dombóvári Herbárium októberi programján az érdeklődők Nagyberkibe látogattak

A résztvevők Gelencsér Sándor néprajzkutatóra emlékeztek, majd megtekintették özv. Frech Józsefné helytörténeti gyűjteményét, ezt követően Zelfel György gyűjtő várta mezőgazdasági gépgyűjteményébe a megjelenteket.

A Dombóvári Herbárium októberi programjának keretében az érdeklődők Nagyberkibe látogattak, ahol Gelencsér Sándor (1896-1991) néprajzkutatóra emlékeztek, majd megtekintették özv. Frech Józsefné helytörténeti gyűjteményét, ezt követően Zelfel György gyűjtő várta mezőgazdasági gépgyűjteményébe a megjelenteket.
A megemlékezést Gelencsér Sándor lakóházánál Bodó Imre helytörténész, a dombóvári Fekete István Múzeum alapítója, a Fekete István Kulturális Egyesület alapító-elnöke tartotta, aki már több alkalommal írt a kutató munkásságáról, több dolgozatát feldolgozta. Bodó Imre méltatta a Dadapusztán született, később Nagyberkiben a MÁV-nál szolgálattevőként dolgozó és ott is élő kutató munkásságát, aki több mint száz néprajzi tárgyú, elsősorban a Kaposmentére, főként Somogyra vonatkozó dolgozatot írt, melyeket nagyrészt nyugdíjas éveiben immáron Dombóváron rendszerezett, állított össze.
Müller Ádám a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény vezetője felolvasta Gelencsér Sándor több dolgozatában is megjelenő Sági Mariska balladáját, amely a XIX. század végétől több évtizeden keresztül szerepelt a fonókban, bálokon a Kaposmentén.
A megemlékezésen a családtagok, rokonok közül jelen voltak Gelencsér Gábor és felesége Dombóvárról, Komár András és Berta Ida néni Nagyberkiből.

Ezt követően Komár András volt polgármester köszöntötte a vendégeket a polgármesteri hivatalban, ahol pogácsával, teával, szalacskai borral vendégelték meg a csoportot.

A továbbiakban özvegy Frech Józsefné Erzsike fogadta nagy szeretettel a herbalistákat, majd tárlatvezetést tartott a férjéről – a korábbi tanácselnökről, Nagyberki történetének kutatójáról, több nyertes helytörténeti pályázat, több megjelent helytörténeti kiadvány írójáról – elnevezett emlékszobában, ahol ismertette Nagyberki történetét, férje és az ő kutatásait, bemutatta a kiállított okleveleket, emléktárgyakat, fotókat.

A délután hátralévő részében Zelfel György mutatta be egyedülálló gyűjteményét az érdeklődőknek. A Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. és későbbi jogutódja, illetve a Kühne gyár által gyártott mezőgazdasági gépekkel kezdte a gyűjtést, és mai napig ezek állnak a legközelebb a szívéhez. Nemcsak gyűjti a traktorokat, a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódó gépeket, eszközöket, hanem javítja is azokat! A gyűjteményben a cséphadaróktól kezdődően az ekék különböző változatain át, a nagyméretű cséplőgépek, traktorok, morzsolók, darálók, kézieszközök-szerszámok az elmúlt korok technikai színvonala mellett betekintést engednek a mezőgazdaság dolgozóinak fáradtságos mindennapjaiba is. Mindezek mellett gyűjti a kegytárgyakat, öntvénytáblákat, képeket, korabeli háztartási eszközöket, régi rádiókat és sok más egyebet is. Rendszeres résztvevője az élő gépbemutatóknak, ahol működésük közben ismerhetők meg a mezőgazdasági gépek, a cséplés és más munkafolyamatok is.

Köszönjük a nagyberkiek részéről megnyilvánult szívélyes, barátságos fogadtatást! A Bordi Anna fitoterapeuta által vezetett Herbárium novemberben is várja az érdeklődőket!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.