Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 27. 21:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

A dombóvári képviselők is ellenzik a Kossuth-szoborcsoport elszállítását

A dombóvári képviselők is ellenzik a Kossuth-szoborcsoport elszállítását

A Dombóváron álló Kossuth-szoborcsoport elszállítását ellenző határozatot fogadott el csütörtökön, egyhangúlag a város képviselő-testülete - közölte a testület Fidesz-frakciójának vezetője az MTI-vel.

Nagy Roland azt mondta, nem Szabó Loránd polgármester „zavarkeltő” kiáltványához csatlakoztak, hanem egymondatos határozatban foglaltak állást a szoborcsoport helyben tartása mellett.

A műalkotás elvitele ellen korábban a város független polgármestere tiltakozó akciót indított, amelyhez több százan csatlakoztak, és kifejezte egyet nem értését Patay Vilmos, a város fideszes országgyűlési képviselője is.

Nagy Roland megjegyezte: a szoborcsoport ügyében, amelyet egy júliusi országgyűlési határozat szerint ismét felállításának eredeti helyén, Budapesten, a Kossuth téren helyeznének el, "a kormány részéről nem érkezett hivatalos megkeresés, minden további lépést csak ennek függvényében lehet megtenni".

Horvay János (1874-1944) legismertebb művét, a Kossuth-szoborcsoportot 1927-ben állították fel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A monumentális kompozíciót, amely a Batthyány-kormány tagjainak teljes alakos szobrait és a magyarság küzdelmét ábrázoló sokalakos együttest foglalja magába, 1952-ben távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra szállították, majd 1973-ban állították fel a szigeterdei parkban.

L. Simon László (Fidesz), az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke az MTI-nek korábban azt mondta: a Kossuth tér 1944 előtti arculatának helyreállításáról szóló országgyűlési határozat az eredeti szoborcsoport visszaállítását jelenti 2014. május 31-ig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.