Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. Április 27. 08:32, szerda | Helyi

A Dombóvári Kertbarát Egyesület 37. borversenye

A Dombóvári Kertbarát Egyesület 37. borversenye

Legyen egy kis házi bor... így indult az ötvenéves Dombóvári Kertbarát Egyesület története 1972-ben.

A jubileumi ünnepség a 37. borverseny eredményhirdetésével vette kezdetét. Kovács János elmondta, hogy az időjárás nem kedvezett a szőlőtermesztésnek, ennek ellenére az 59 mintának több mint fele kapott arany minősítést.

A gazdák a meghirdetett versenyre 25 fehér, 8 rozé és 26 vörösbort neveztek. Az év fehérbora kategóriában a Boda-Tevesz családi pincészet olaszrizling bora, a legjobb rozé bor kategóriában 2021-ben a fiatal borász, Dobos Levente nyert, Kovács János cabernet sauvignon borával nyerte el a legjobb vörösbor elismerést. Az Év Borásza a Boda-Tevesz családi pincészet lett.

A díjakat Dombóvár Város Önkormányzata ajánlotta fel, Pintér Szilárd polgármester a kupákat Páldi Edével, az egyesület elnökével adta át.

Az ünnepség a szintén ötvenéves Kapos Kórus műsorával folytatódott, akik a kertbarátoknak fergeteges előadásukban bordalokkal és egyéb a műfajba illő dalokkal kedveskedtek. Igazán felemelő volt megélni, hogy 2022-ben Dombóvár Elismert Közössége Díjjal kitüntetett két jubiláló szervezet együtt ünnepelt.

Páldi Ede, a szervezet elnöke foglalta össze a fél évszázad jelentősebb eseményeit. Kiemelte, hogy Éles Simon bácsinak köszönhetik a szakmai alapokat, aki kezdeményezte a baráti kör megalakulását és támogatta tudásával, gyakorlatával az 1970-ben telket vásárolt új tulajdonosokat.
Több mint egy évtizede rendszeresen részt vesznek a térség borversenyein, mint borbírók és szakmai tudásukkal segítik a borosgazdák munkáját. Minden évben megtartják hagyományos ünnepeiket; a Vince-napi metszést, a Márton-napi borünnepet és a János-napi borszentelést. 2005-re a tagság létszáma elérte a 105 főt. Azóta is havonta tartanak taggyűlést, valamint szakmai kirándulásokat, előadásokat szerveznek.
2022 márciusában döntött úgy az egyesület, hogy az egykori alapító tiszteletére Éles Simon Kertbarát Egyesületre keresztelik a közösség nevét. Kurdi László és Csonka András alapítótagok is részt vettek az eseményen. Az egyesület ajándékkal lepte meg a 10, 20 és 30 éve az egyesületben aktívan közreműködő tagtársait, s támogatóiknak egy-egy évkönyvvel kedveskedtek.

Az ünneplő szervezetet Pintér Szilárd polgármester, András Károly, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke, Hosszú Sándor Gergely, a Civil Szövetség elnöke és Pavlovics Attila Pécs és Környéke Szőlészek - Borászok Kertbarát Kör Bacchus Borklub elnöke is köszöntötte.

A délután folyamán többször megfogalmazódott a gondolat, hogy szükséges a szervezet fiatalítása, és remélik, hogy lesznek fiatalabb generációk, akik megkedvelik ezt a hobbit, és tovább viszik az összegyűjtött ötévtizedes tudást, tapasztalatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!