Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 29. 08:33, kedd | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

A Dombóvári Múzeum új látnivalói

A Dombóvári Múzeum új látnivalói

A Dombóvári Helytörténeti Múzeum raktár-épülete, újjárendezett mezőgazdasági látványszoba

A kisparaszti gazdaságok eszközkészlete ma már egy letűnt kort idéz.
A termelőszövetkezetek s a nagyüzemi gazdálkodás megszervezése után nem csak az eszközállomány cserélődött le, hanem a hagyományos paraszti gazdálkodás technikai tudása, mezőgazdasági tapasztalatai is feledésbe merültek. A paraszttársadalom legfőbb jellemzője: tagjainak törekvése a föld megtartására, gyarapítására, újabb területek megszerzésére. A szakosodott paraszti gazdaságoknak meglehetős szerepük volt a piacgazdaság kialakulásában. Az ország egész területére jellemző volt, hogy nem a legtöbb földdel rendelkezők tartottak nagyobb számú állatot, hanem a kisebb birtokosok. A legmozgékonyabb tőkét éppen az állatállomány jelentette főként abból a szempontból, hogy aránylag gyorsan átváltható volt földbirtokká. A parasztgazdaságok elsőrendű feladata még a két világháború között is a családi szükségletek fedezése volt.
A parasztgazdák, köztük a dombóvári Bencze Ferenc és József gazdálkodására és életvitelére a helyi hagyomány követésének és a nagy társadalom felkínálta újítások kipróbálásának és alkalmazásának sajátos egyensúlya volt leginkább jellemző. Csak annyit változtattak a búzát és kukoricát előnyben részesítő hagyományos vetési szerkezeten, amennyit a hatalom kényszerített ki; akkor vetettek cukorrépát vagy napraforgót, amikor kötelezték reá. Mezőgazdasági eszközkészletük a Dombóvár-környéki átlagnak megfelelő: ők sem gépesítenek, csak óvatosan korszerűsítenek. A hasonló birtokon gazdálkodókkal megközelítően egy időben szerezték be a kereskedelem kínálta munkagépeket, miközben következetesen állati vonóerőre alapoztak.

BENCZE FERENC (1912 – 1978) és BENCZE JÓZSEF (1914 – 1987) 20 hektár földön gazdálkodott. Általában négy lovat, három tehenet, változó létszámú bikát és borjút, valamint sertést tartottak. A „példamutatás” jellegével 1960-ban a legelsők között léptették be őket a termelőszövetkezetbe. Mezőgazdasági eszközeik a család tulajdonában maradtak s a közvetlen leszármazottak őrizték meg az utókornak. 2006-ban a Dombóvári Helytörténeti Múzeumnak adományozták az itt látható eszközök, mezőgazdálkodási szerszámok javát. KÖSZÖNET ÉRTE!
Dombóvár, 2007/2013
Dr. Szőke Sándor (1932 – 2005) nyomán

A tárlat megtekinthető előzetes bejelentkezésre, a múzeum nyitvatartási idejében:
Dombóvár, Szepessy utca 1. – muzeum.dombovar@gmail.com; +36 20 285 79 59

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.