Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Június 05. 08:17, szerda | Belföld
Forrás: InfoVáros

A Facebookon terjed a bankrabló vírus

A Facebookon terjed a bankrabló vírus

A hírhedt Zeus trójai vírus egy új változata terjed facebookos üzenőfalakon, klasszikus adathalász trükkökkel fertőzve meg a gyanútlan és naiv felhasználókat - írja az Index.

A hat éve ismert, és rengeteg mutációban ismert vírus billentyűzetfigyelésben utazik, megjegyzi a begépelt felhasználónév-jelszó párokat, majd azok felhasználásával belép az áldozat internetbankjába és kiüríti a számláját.

Akad olyan verzió is, ami csak elküldi a gazdájának begyűjtött adatokat, és az próbálkozik aztán a virtuális bankrablással, de olyan mutáció is feltűnt, ami a bank online felületéről egy hasonlóan kinéző oldalra irányítja át a böngészőt, hogy ott további értékes személyes adatokat lopjon. Olyan változat is létezik a vírusból, aminek a bank által küldött ellenőrző sms sem akadály, akkor avatkozik be az adatfolyamba, amikor a felhasználó már az összes titkos kódját megadta és azonosította magát. Ezután a banktól kapott Javascriptet a saját szerveréről kapott programsorokkal cseréli ki, ezekben természetesen az utalás célpontja és összege már nem az, amit a felhasználó megadott.

A Zeus legújabb fészke a Facebook, ahol május vége óta regisztrálnak különösen sok fertőzést. A módszere egyszerű, a fertőzött gépeken átveszi az irányítást a felhasználó Facebook-oldalán, és ott a nevében csali üzeneteket tesz ki az ismerősei számára.

Ez általában valamilyen bombasztikusnak tűnő videót, vagy egy webáruház szenzációs árleszállítását ígéri, de a klikkelés a vírusterjesztő oldalra irányítja a balekokat, ahol maguk is megfertőződnek, és a saját üzenőfalukon tovább terjesztik a vírust. Legújabban népszerű rajongói oldalakat támad meg hasonló csali linkekkel, a legutóbbi nagy fertőzési hullám amerikaifoci-rajongói oldalakról indult ki.

A mostani fertőzési hullám egyelőre csak angol nyelvű csali üzenetekkel terjed, így a közösségi oldal magyar nyelvű fertályán aránylag könnyű kiszúrni, ha egy ismerősünk bekapta a vírust, és az nekiállt a nevében posztolni a Facebookra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.