Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Október 25. 08:11, kedd | Helyi
Forrás: www.facebook.com/dombomedia.hu

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek

Az ’56-os hősök emlékművénél emlékezett Dombóvár a 60 évvel ezelőtti események hősei előtt.

Az ünnepségen gyakorlatilag minden demokratikus erő és a civilek is képviseltették magukat.

Október 23-án délután az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművénél tartottak megemlékezést civilek és politikai erők.
Az első felszólaló, Bódogné Pethes Janka, a dombóvári civil tanács elnöke az akkori vidék szerepéről és az otthon maradt névtelen hősökről beszélt. Kiemelte: 1956 nagy öröksége egyúttal nagy felelősség is, csak rajtunk múlik, mit kapnak belőle a következő nemzedékek.

Király Gábor, az MSZP városi elnöke szerint hatvan éve az emberek ellen kormányzó kormány ellen keltek fel, ma, 2016-ban ismét ilyen erők vannak hatalmon Magyarországon. 60 éve is erővel nyomták el a sajtószabadságot, ma is lapokat tiltanak be, verőemberek akadályoznak minket abban, hogy éljünk jogainkkal – monda Király, aki szerint olyan kormányra van szükségünk, amely leszámol az állandó háborúval.

Tigelmann Péter a Párbeszéd Magyarországért képviseletében kiemelte: nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk, hogy 56 eszméi ma lábbal tipródnak. - 27 évvel a rendszerváltás után szertefoszlottak az álmaink, hogy egy szabad, demokratikus és szolidáris Magyarországon fogjuk leélni az életünk – mondta Dombóvár alpolgármestere. - A jelenleg regnáló hatalom ámokfutása után mindenkinek látnia kell, hogy a jobboldal a magyar nép által a rendszerváltozáskor választott politikai konszenzust meg kívánja változtatni. Erről minden demokratának szólnia kell, akkor és ott, ahol és amikor erre lehetősége van.

Szabó Loránd polgármester elmondta: az összes helyben aktív pártot meghívták az eseményre. A Fidesz elnöke nem tartózkodott a városban, a Jobbik képviselője pedig megjelent, de távozott, nem mondott beszédet.
Szabó az ünnepségen arról beszélt: ha nem szüntetnének be egyik napról a másikra független újságokat, ha a hatalom nem kezdene az alaptörvénnyel babrálni, nem vegzálná a civileket, akkor a megemlékezés sem szólna az aktuálpolitikáról. Ám ezek miatt 1956 üzenete soha nem volt olyan aktuális, mint ma. - Ahol veszélyben van az egyszer már kivívott szabadság, ahol a hatalom a sajtószabadság felszámolásán dolgozik, ott ’56 szelleme kísért – mondta Szabó Loránd. - Orbán Viktor hátát nem nyomja orosz tankok lövege, amikor napról-napra nyesegeti a magyarok szabadságát, őt senki és semmi nem kényszeríti erre, csak a saját hataloméhsége és kapzsisága, vagy épp a számonkéréstől való félelem. Ha az 56-os hősök szellemi örökösei akarunk lenni, akkor Orbánnak valóban van mitől félnie.
A polgármester kiemelte: Dombóvár jó példa arra, hogy a hatalom kígyózó karja nem érhet el mindenhová, hiába gondolják magukat Orbánék legyőzhetetlennek.

A beszédeket követően az emlékműnél az önkormányzat, intézmények, civil szervezetek és hatóságok helyezték el az emlékezés koszorúit.

Vasárnap kora este a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium műsorával várták az érdeklődőket az ’56-os forradalom és szabadságharc jubileumi ünnepségére a Tinódi Házba. A diákok kitettek magukért, a nagyterem csaknem megtelt, a jobboldali politikai erők viszont itt sem képviseltették magukat.

Címkék: október 23

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.