Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Október 26. 15:46, péntek | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

A gunarasi agyagbánya vallatása

A gunarasi agyagbánya vallatása

A kedvelt és több felé ismert Dombóvár-Gunaras fürdő- és üdülőtelepétől keletre található az ún. Fehérvízi dűlő, amelyet mások inkább téglagyári agyagbányaként ismernek.

Ennek új tulajdonosa további művelési bővítést tervez, így vált szükségessé az itt lévő régészeti lelőhely feltárása.

A területileg illetékes Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársa, Dr. Szabó Géza főmuzeológus, a környék régi és igen jó ismerője irányítja a régészeti munkákat.
A szakember nemrég, az ásatások végzetével röviden a következőkről számolhatott be frissen: „Már korábban is, az utolsó dombóvári téglagyár működése idején több alkalommal került itt sor leletmentésre. A terület-hasznosítással kapcsolatos mostani szándék viszont ezekhez képest nagyobb térbeli kiterjesztésre adott módot a megelőző feltárás költségeit viselő tulajdonos szándékának köszönhetően.

Elöljáróban annyi már bizonyos, hogy a Krisztus előtti 3000 körüli és 2800/2600-as évekből, azaz a késő rézkorból valamint a korai bronzkorból egy folyamatosan lakott település jellegzetes nyomai bukkantak elő. Az egykori, egymást követő települések házai, hozzájuk tartozó tároló vermek, szemetes gödrök, kemencék, valamint az állatok szabad járását megakadályozó árkok szintén feltárhatók voltak. Az egykor itt élt pásztornépek , a réz- és bronzkori nagyállat tartók gazdálkodására utalnak az előkerült marha csontvázak, juhcsontok. A nagyon nagy mennyiségű kerámia anyag lehetőséget ad a két népesség kulturális hátterének, eredetének kapcsolatrendszerének jobb megismerésében, a kemencék pedig a pontosabb kormeghatározásban.

Pethe Mihály, az ELTE Természettudományi karának Földrajz. és Földtudományi Intézete Geofizikai és Űrtudományi karának doktorandusza olyan a vizsgálatot végez, amelynek során a kemencékből kiemelt mintákban az égéskor északi irányba beállt vas részecskék és a mostani mágneses észak közötti eltérést vizsgálja. Ez az egykori és a mai mágneses észak összevetése segít minél pontosabban meghatározni az előkerült leletanyagot. Ehhez hasonlóan sok-sok apró mozaikból tudjuk majd kirakni azt a színes és változatos képet, amely az egykoron is élt és gazdálkodott népek kultúráját jellemezhette. Célunk, hogy a Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény által nemrég benyújtott pályázat sikere esetén az itt előkerült tárgyak szakszerű restaurálás után ismét szépségük teljességében és múltból fogadott üzeneteikkel együtt jövő évben egy nagy szabású régészeti kiállításon fogadják a legilletékesebbeket, a helybeli és mindezért ideérkező látogatókat!” – mondta el a rá jellemző lelkesültséggel Dr. Szabó Géza ásatásvezető régész.

szöveg és képek: kristonvízi

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.