Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 07. 11:16, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A gyerekkorban elvégzett CT-k kissé növelik a rákkockázatot

A gyerekkorban elvégzett CT-k kissé növelik a rákkockázatot

A több CT-vizsgálaton átesett gyerekek körében a későbbiekben kissé nagyobb kockázattal jelentkezett agydaganat és leukémia

- közölte a The Lancet orvosi folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányában egy nemzetközi kutatócsoport.

A komputer tomográfos képalkotó berendezések, a CT-k az utóbbi 30 évben terjedtek el az orvosi diagnosztikában. Gyerekeknél általában fej-, nyaki-, illetve gerincvizsgálatokat végeznek vele sérülések vagy neurológiai rendellenességek gyanúja esetén.
Egy nemzetközi kutatócsoport 180 ezer, 22 évnél fiatalabb páciens adatait elemezte, akik 1985 és 2002 között brit kórházakban CT-vizsgálaton estek át. A páciensek nyomon követése 2008-ig tartott. Eddig az időpontig 74 fiatalnál diagnosztizáltak leukémiát és 135-nél találtak agydaganatot.
Összehasonlításukban a kutatók a kapott sugárdózis nagyságát vették alapul. Az egyes testrészek - így az agy vagy a csontvelő - által elszenvedett sugármennyiség ugyanis függ a páciens életkorától és testméreteitől is.
"A CT-vizsgálatok nagyon hasznosak, ugyanakkor viszonylag nagy sugárdózist jelentenek a röntgenfelvételekhez képest" - közölte Mark Pearce kutatásvezető, a Newcastle-i Egyetem munkatársa sajtótájékoztatóján.
Elemzésük eredménye szerint az agytumor kockázata megháromszorozódott azoknál a gyerekeknél, akik két-három CT-vizsgálaton estek át, a leukémia kockázata pedig öt-tíz CT-vizsgálat után emelkedett háromszorosára. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a kockázat abszolút értéke még így is alacsony maradt, mivel ritkán előforduló betegségekről van szó. Például a leukémia kockázata gyerekeknél körülbelül 1 a 2000-ből, így a többszöri CT-vizsgálat is csak annyira növeli a kockázatot, hogy az nagyjából 1 a 600-hoz lesz.
A kutatók emlékeztetnek arra is, hogy a korszerű CT-berendezések 80 százalékkal alacsonyabb sugárzást bocsátanak ki, mint a régebbi készülékek, amelyek a vizsgált időszakban üzemben voltak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.