Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 31. 13:59, péntek | Belföld
Forrás: mti

A harmadik európai színvonalú kerékpáros központ nyílik meg a Balatonnál

A harmadik európai színvonalú kerékpáros központ nyílik meg a Balatonnál

Újabb, európai színvonalú szolgáltatásokat kínáló kerékpáros központtal gyarapodik a Balaton térsége, a harmadikat szombaton adják át Keszthelyen.

A tavaly ősszel megnyílt füredi és földvári centrum után így válik teljessé a BalatonBike 365 projekt, amelynek keretében összesen 1,2 milliárd forintot fordítottak a Balaton térségében a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére.

Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda vezetője a pénteki sajtóbejáráson elmondta, Keszthely azért ideális helyszín a központ számára, mert észak-déli és kelet-nyugati irányban is két fontos nemzetközi kerékpáros útvonal halad át a városon, az egyik Ausztria, a másik Szlovénia felé. Hozzátette: a mérések alapján az elmúlt években megduplázódott a városban a bringások száma, ráadásul a benzin árának emelkedése miatt egyre többen választják a zöld turizmust, vagyis vonattal érkeznek és helyben bérelnek kerékpárt.

A 60 millió forintból készült, száz négyzetméteres BB365 Keszthely Porton hagyományos és elektromos kerékpárok is bérelhetőek - összesen több mint 50 -, de ezentúl arra is van lehetőség, hogy a bicikliket ne ugyanott adják le a kerékpárosok, mint ahol felvették. Burgyán Péter, az üzemeltető Balaton Bike Tour vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az év kilenc hónapjában nyitva tartó központban saját kerékpárok szervizelésére, kisebb kiegészítők vásárlására is nyílik lehetőség. Ezen kívül térképeket, illetve egyéb információt lehet kapni arról, hol érdemes a környéken, kitáblázott utakon túrázni, sőt, akár vezetett túrákon lehet részt venni, vagy akár meg lehet pihenni a kávézóban.

Tar László beszélt arról is, hogy a közelmúltban közel 300 kilométeres kerékpárút-hálózatot, ezen belül 20, különböző nehézségű túraútvonalat jelöltek ki a Nyugat-Balaton térségében, így minden bringás réteg - a kisgyermekes családoktól a mountain bike-osokon át a teljesítménytúrázókig - talál az érdeklődésének megfelelő túrát. A turisztikai szakember tájékoztatása szerint az elmúlt években több mint 60 pihenőhelyet alakítottak ki, 70-nél több információs táblát helyeztek ki a környéken, a központ megnyitása pedig fontos előrelépés abban, hogy a Nyugat-Balaton az ország kerékpáros minta régiójává váljon.

Tar László a kultúra és a történelem iránt érdeklődőknek a Festetics-örökség túrákat, a mountain-bike-osoknak a Keszthelyi-hegység erdei útjait ajánlja, a természeti kincsekre kíváncsiak pedig akár a Kis-Balatonhoz is eljuthatnak két keréken.

Tavaly tavasszal elkészült a BalatonBike365 weboldal és mobiltelefonos applikáció, amelyeken keresztül közel 3000 szolgáltatásról lehet információkat találni a térségből.

Fotó: BalatonBike365

Címkék: balaton, kerékpár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.