Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Július 20. 15:35, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A hétvégére ígért esőzések ellenére sem enyhül a meleg

A hétvégére ígért esőzések ellenére sem enyhül a meleg

A hétvégén a sok napsütés mellett záporokra, zivatarokra is készülni kell. Ezzel együtt fokozódik a kánikula, 36, 37 Celsius-fok körüli maximumok is lehetnek

- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

A tartós hőség miatt péntekre Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki másodfokú, míg a fővárosra és Pest, valamint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint pénteken többórás napsütés valószínű. A minimumhőmérséklet 17-22 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 30-36 fok között alakulnak, de északnyugaton kissé hűvösebb is lehet.

Szintén péntekre csaknem az egész országban a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki. Veszélyjelzésükben azt írták: péntekre virradó éjszaka északnyugat felől egy front éri el Magyarországot.

A megerősödő északnyugati szél mellett elsősorban a Dunántúl nyugati és északi részén helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Napközben kiemelten a Duna-Tisza közén, az Alföld középső részén és az Északi-középhegységben elszórtan valószínű intenzív zivatarok kialakulása.

Néhol heves zivatar is kialakulhat rövid idő alatt 30-40 milliméter körüli csapadékkal, nagyobb méretű jéggel és 70-90 kilométer/órás szélrohammal. Az Alföldön kialakult zivatarok kelet, északkelet felé áthelyeződve estére gyengülhetnek. Késő délután, este ugyanakkor nyugaton, illetve a Dél-Dunántúlon labilissá válik a légkör és intenzív zivatarok is kialakulhatnak.

Szombaton napos és - főként a déli óráktól - erősebben gomolyfelhős időszakok egyaránt lesznek. Bárhol kialakulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél zivatar környezetében viharossá is fokozódhat. A leghidegebb órákban 16-22 fok lehet. Napközben 32-36 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap sok napsütés várható, zápor, zivatar elszórtan alakulhat ki. Zivatarok környezetében továbbra is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb hőmérséklet 32-37 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.