Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2023. Március 20. 11:27, hétfő | Helyi
Forrás: Fekete István Kulturális Egyesület

A hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

A hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

A márciusi műtárgy egy 1905 táján készült fénykép, melyen göllei anya és kisfia látható.

A képen szereplő gyermek, Puska József (Matula), aki 1900. január 26-án született és egy napon, 27-én keresztelték meg Fekete Istvánnal.

Ők iskolatársak is voltak. Édesanyja Puska Andrásné sz. Esküdt Anna. Az édesapa Puska András uradalmi csősz volt, akinek a beceneve, ún. megkülönböztető neve Matula volt, mivel sok Puska nevű család élt a faluban. Ő mindent tudott a természetről, nagyon jó időjós hírében is állott. Fekete István író életének első Matulája volt, de maga a név is göllei eredetű.

Az is köztudott, hogy a Tüskevár-béli Matula is létezett, de az író Kunszentmártonban is találkozott hasonló kaliberű emberrel és még számtalan csősszel, vadásszal, szerte az országban, ahol éppen tartózkodott. Az ő elbeszéléseikre Fekete István felfigyelt és jegyzetelt. Ezért is tudott műveiben hiteles és szép emberábrázolásokat az utókor számára megörökíteni.

Fekete István Kulturális Egyesület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 10:56, péntek | Helyi

Véradások Tolna vármegyében – március 04–10.

Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő webcímek egyikén: www.ovsz.hu; www.voroskereszt.hu.

2024. Február 28. 09:58, szerda | Helyi

XVII. Dombóvári Mix Röplabda Kupa Dombóváron

Február 24-én 17. alkalommal rendezte meg a Dombóvári Mix Röplabda Kupát a Dombóvári Amatőr Röplabda Club Szabadidős Egyesület.

2024. Február 27. 08:23, kedd | Helyi

Bor- és pálinkaversenyt tartottak Döbröközön

Az önkormányzat az idei évben is megszervezte a gazdák bor- és pálinkaversenyét. 13 bor és 17 pálinka minta érkezett be a bírálatra.

2024. Február 26. 10:18, hétfő | Helyi

Nem volt elég széles az úttest a dombóvári kerékpárosnak

A dombóvári rendőrök a város bevezető szakaszán a 61-es főúton ellenőrizték azt a helyi kerékpárost, aki jó indulattal sem volt vezetésre képes állapotban, amikor megállították.