Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2016. Szeptember 05. 07:45, hétfő | Belföld
Forrás: mti

A hűvös, esős napok ellenére is melegebb volt az átlagosnál az idei nyár

A hűvös, esős napok ellenére is melegebb volt az átlagosnál az idei nyár

Bár az idei volt a második legcsapadékosabb július a mérések óta, és augusztus is csaknem 1 fokkal hűvösebb volt mint a sokéves átlag, összességében a nyár középhőmérséklete kissé a normálérték felett alakult

- közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI megkeresésére. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 20,8 Celsius-fok volt, ami 0,6 fokkal haladja meg az 1980-2010-es normálértéket. Júniusban és júliusban több meleg periódus volt, többször megdőltek a napi hőmérsékleti melegrekordok. A júniusi havi középhőmérséklet 1,3, a júliusi pedig 0,7 fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál. Az augusztus viszont a normál értékhez képest 0,8 fokkal hűvösebb volt.


Az idén nyáron a legalacsonyabb hőmérsékletet, 2,4 fokot június 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson mérték. Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 36,9 fokot pedig július 12-én a meteorológiai szolgálat kecskeméti állomásán rögzítették.

Mint kifejtették: június végén egy anticiklon határozta meg az ország időjárását, amelynek hatására jelentősen emelkedett a levegő hőmérséklete. A meteorológiai szolgálat veszélyjelzései alapján az országos tiszti főorvos június 23-án 0 órától június 26. éjfélig hőségriasztást adott ki. Országos átlagban ezeken a napokon 25 Celsius-fok felett alakult a napi átlaghőmérséklet, sok helyen még az éjszakai órákban sem csökkent a minimum hőmérséklet 25 fok alá.

Július elején pár átlag körüli napot ismét hőséghullám követett, majd egy érkező frontrendszerhez kapcsolódó viharzóna gyorsan megfordította a helyzetet. Ennek következtében július 16-án és 17-én 5-6 fokkal alacsonyabb volt a napi országos középhőmérséklet mint a sokéves átlag. Augusztus közepén hidegfrontok sorozata érintette az országot, amelyek hatására az ország számos területén jelentősen lehűlt a levegő - írták.

Az idén nyáron is több új melegrekord született. Június 17-én a legmagasabb minimum hőmérsékleti országos rekord dőlt meg, ekkor Sándorfalván a leghidegebb órában is 24,3 fokot mértek. Június 25-én a legmagasabb országos és egyben a fővárosi minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt: Lágymányoson 23,9, Fonyódon pedig 23,8 fokig hűlt a levegő. Ugyanezen a napon 2 fokkal megdőlt a napi melegrekord is: Újpesten 35,9 fokot mértek.

Augusztus közepén több hidegfront vonult át az országon, ekkor új hidegrekordokat is regisztráltak. Augusztus 12-én például Tésán és Murakeresztúron 4,5 fok volt, 13-án Zabaron dőlt meg a hidegrekord, 4 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A csapadék tekintetében az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. Júniusban 10 százalékkal hullott több a szokásosnál, az augusztus viszont a szokásosnál szárazabb volt, mintegy 20 százalékkal maradt el az átlagtól a havi csapadékösszeg.

A július viszont rendkívül csapadékosnak bizonyult, az 1901-től vezetett mérések óta az idei volt a második legcsapadékosabb országos átlagban, csaknem kétszerannyi eső hullott, mint egy átlagos júliusban. Július közepén országszerte jelentős károkat okoztak a szupercellákhoz kapcsolódó felhőszakadások, heves zivatarok, orkán erejű szelek és jégesők, sok helyről jelentettek borsónyi, vagy meggy és dió méretű jégesőt és a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék több településen okozott árvizeket és károkat. Több településen 10 perc alatt 20 milliméternél is több eső hullott, így napi összesítésben néhány helyen 100 milliméternél is több esőt mértek. Július 13-án például több mint 103, Poroszlón több mint 128 milliméternyi eső hullott egy nap alatt.

A háromhavi mennyiség országos átlagban 250 milliméter körül volt, ami csaknem 30 százalékkal több mint az 1980 és 2010 közötti nyári csapadékösszegek átlaga. A legtöbb csapadékot Sümegen regisztrálták, ahol több mint 352 milliméternyi eső hullott a nyáron - írta elemzésében a meteorológiai szolgálat.

Címkék: átlagos, esős, hűvös, meleg, nyár

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 15:01, szombat | Belföld

Az autósok 12,5 százaléka halogatja a lejárt műszaki meghosszabbítását

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja.

2022. Június 25. 12:02, szombat | Belföld

Húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék - helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét - pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet,

2022. Június 25. 10:01, szombat | Belföld

Az OMV-nél is csak 50 liter üzemanyag tankolható hatósági áron

Gépjárművenként legfeljebb 50 liter üzemanyag tankolható hatósági áron az OMV kutakon, a kannába, hordóba tankolt üzemanyagért pedig piaci árat számítanak fel péntektől - közölte az OMV.

2022. Június 25. 09:03, szombat | Belföld

Leszerelték és letartóztatták a terhes nőt megerőszakolni akaró katonát

Elrendelte a letartóztatását a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa annak a férfinek, aki hétfőn megtámadott egy várandós nőt Miskolcon - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-t.