Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Július 05. 13:04, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A júniusi hazai vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

A júniusi hazai vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet

- tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.

Kiemelik: Európában egyedülálló módon az NTAK-ban minden hazai szálláshely forgalma naprakészen látható.

A rendelkezésre álló adatok szerint idén júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50 százalékkal magasabb a tavalyinál. A belföldiek 15 százalékkal, a külföldiek 3-szor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal magasabb a 2019-es eredménynél - közölték.

A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23 százaléka köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28 százalék), ezt követi Mátra-Bükk (7 százalék), Debrecen és térsége (6 százalék), Budapest környéke (5 százalék) és Bük-Sárvár (4 százalék).

Szálláshelytípus szerint a legtöbb foglalás, 42 százalék szállodákba szólt, emellett a magán- és egyéb szálláshelyek voltak a legkeresettebbek, 37 százalékos aránnyal. A vendégek 7 százaléka kempingben, 6 százaléka panzióban, 5 százaléka közösségi szálláshelyen, 2 százaléka pedig üdülőházban szállt meg.

Az MTÜ közölte: az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több mint a tavalyi év első félévében mért eredmény. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint tavaly az első fél évben. Így összességében csak 9 százalékkal marad el az első fél év teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első fél évének eredményétől. Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Adataik szerint júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.

Címkék: turisztika, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.