Városlista
2020. július 5, vasárnap - Sarolta, Emese

Hírek

2019. Július 19. 15:37, péntek | PR
Forrás: Arrabonamédia

A klímaváltozás megemeli a biztosítási díjakat?

A klímaváltozás megemeli a biztosítási díjakat?

Míg évtizedekkel ezelőtt csupán egy távoli jövőben volt elképzelhető számunkra az éghajlatváltozás és annak hatásai, ma már a legtöbben tényként kezelik azt.

Hiszen a szélsőségesebbé váló időjárással, az átmenet nélküli évszakváltozásokkal, az özönvízszerű esőzésekkel vagy a mindent letaroló széllel ma már gyakran a saját bőrünkön tapasztalhatjuk a klíma megváltozását. Szakértők szerint ez több mindenre hatással lesz, például a biztosítási piacra is.

Milyen hatásokkal számolhatunk hazánkban a klímaváltozás eredményeként?

Az ENSZ és szervezet időről-időre közzéteszi a klímaváltozás hatásait valószínűsítő jelentéseit, melyben Európára nézve olyan hatásokkal számol a közeljövőben, mely szerint növekednek majd a regionális különbségek az európai természeti források és eszközök között. Nő az árvízveszély, gyakoribbak lesznek a tengerparti áradások, és fokozódik az erózió a viharok és a tengerszint-emelkedés miatt.

A hegyvidékeken csökken a hóval fedett területek nagysága, melynek következtében csökkennek a téli turisztikai lehetőségek. Az élővilág sokszínűségében is drasztikus csökkenés figyelhető majd meg, sok növény- és állatfaj eltűnik. Azokon a területeken, ahol magas a hőmérséklet, például Dél-Európában tovább nő a szárazság, emiatt az ivóvízbázisok sérülékenysége tovább nő. A fokozódó szárazság miatt gyakoribbá válnak az erdő- és futótüzek, és ez megnöveli az egészségügyi kockázatokat.

Hazánkban is folyamatosan nő az átlaghőmérséklet, és a statisztikák szerint egyre gyorsuló ütemben. Ennek mértéke nem egyenletes, nagyobb mértékben növekszik a keleti és északkeleti országrészben.

Hogyan hat a klímaváltozás a biztosítási piacra és az árakra?

Ha a biztosítási piacot elemezzük a klímaváltozás hatása szempontjából, akkor jól látható, hogy ez a hatás elsősorban a vagyonbiztosítási piacot érinti, tehát a különféle épületbiztosítások, gépjármű-biztosítások. A biztosítási szektor a gépjármű-állományt tekintve abban érdekelt, hogy minél újabb és minél értékesebb járművek fussanak az utakon, főleg az elektromos meghajtású autók állományának növekedésében érdekelt.

A klímaváltozásra nem csak a gépjárművek kibocsátása, hanem az épületek energetikai jellemzői is komoly hatással vannak, hazánkban az utóbbi években egyre több ingatlant szigetelnek le utólag, a tendencia jó, ám mértéke még nem kielégítő. A szélsőségesebbé váló időjárás miatt az épületek egyre jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, emiatt a biztosítók magasabb kárráfordításokra számíthatnak a lakásbiztosítások esetében. Mivel a káresemények gyakoribbá válása várható, ez a biztosítási díjak emelkedésében is testet fog ölteni, még akkor is, ha a biztosítások piacán megmarad a magas piaci verseny.

Itt azonban meg kell említenünk egy befolyásoló tényezőt, mely befolyással lehet a biztosítási díjak alakulására, ez pedig a korábban már említett lakáskorszerűsítés. Például ha az épületeket a széllel szemben jobban ellenállóvá teszik, az nagymértékben növeli a biztosíthatóságot, és csökkentheti a díjakat. Hazánkban ez a korszerűsítés főként energetikai (szigetelési) korszerűsítést jelent, a biztosítóknak elemi érdeke, hogy a lakásokat, ingatlanokat a valós értékén tudják biztosítani, így kockázatuk egy része kivédhető.

Címkék: biztosítás

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Április 14. 10:00, kedd | PR

Miként hat a hordós érlelés a whisky minőségére?

Sokan talán nem is gondolnának arra, hogy a megfelelő érlelésnek milyen komoly szerepe van a whisky minőségében.

2020. Július 05. 15:40, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 11 millió, a halálos áldozatoké meghaladta az 530 ezret

A világon 11 240 943 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 530 137, a gyógyultaké pedig 6 044 585 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint.