Városlista
2019. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2019. Július 19. 15:37, péntek | PR
Forrás: Arrabonamédia

A klímaváltozás megemeli a biztosítási díjakat?

A klímaváltozás megemeli a biztosítási díjakat?

Míg évtizedekkel ezelőtt csupán egy távoli jövőben volt elképzelhető számunkra az éghajlatváltozás és annak hatásai, ma már a legtöbben tényként kezelik azt.

Hiszen a szélsőségesebbé váló időjárással, az átmenet nélküli évszakváltozásokkal, az özönvízszerű esőzésekkel vagy a mindent letaroló széllel ma már gyakran a saját bőrünkön tapasztalhatjuk a klíma megváltozását. Szakértők szerint ez több mindenre hatással lesz, például a biztosítási piacra is.

Milyen hatásokkal számolhatunk hazánkban a klímaváltozás eredményeként?

Az ENSZ és szervezet időről-időre közzéteszi a klímaváltozás hatásait valószínűsítő jelentéseit, melyben Európára nézve olyan hatásokkal számol a közeljövőben, mely szerint növekednek majd a regionális különbségek az európai természeti források és eszközök között. Nő az árvízveszély, gyakoribbak lesznek a tengerparti áradások, és fokozódik az erózió a viharok és a tengerszint-emelkedés miatt.

A hegyvidékeken csökken a hóval fedett területek nagysága, melynek következtében csökkennek a téli turisztikai lehetőségek. Az élővilág sokszínűségében is drasztikus csökkenés figyelhető majd meg, sok növény- és állatfaj eltűnik. Azokon a területeken, ahol magas a hőmérséklet, például Dél-Európában tovább nő a szárazság, emiatt az ivóvízbázisok sérülékenysége tovább nő. A fokozódó szárazság miatt gyakoribbá válnak az erdő- és futótüzek, és ez megnöveli az egészségügyi kockázatokat.

Hazánkban is folyamatosan nő az átlaghőmérséklet, és a statisztikák szerint egyre gyorsuló ütemben. Ennek mértéke nem egyenletes, nagyobb mértékben növekszik a keleti és északkeleti országrészben.

Hogyan hat a klímaváltozás a biztosítási piacra és az árakra?

Ha a biztosítási piacot elemezzük a klímaváltozás hatása szempontjából, akkor jól látható, hogy ez a hatás elsősorban a vagyonbiztosítási piacot érinti, tehát a különféle épületbiztosítások, gépjármű-biztosítások. A biztosítási szektor a gépjármű-állományt tekintve abban érdekelt, hogy minél újabb és minél értékesebb járművek fussanak az utakon, főleg az elektromos meghajtású autók állományának növekedésében érdekelt.

A klímaváltozásra nem csak a gépjárművek kibocsátása, hanem az épületek energetikai jellemzői is komoly hatással vannak, hazánkban az utóbbi években egyre több ingatlant szigetelnek le utólag, a tendencia jó, ám mértéke még nem kielégítő. A szélsőségesebbé váló időjárás miatt az épületek egyre jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, emiatt a biztosítók magasabb kárráfordításokra számíthatnak a lakásbiztosítások esetében. Mivel a káresemények gyakoribbá válása várható, ez a biztosítási díjak emelkedésében is testet fog ölteni, még akkor is, ha a biztosítások piacán megmarad a magas piaci verseny.

Itt azonban meg kell említenünk egy befolyásoló tényezőt, mely befolyással lehet a biztosítási díjak alakulására, ez pedig a korábban már említett lakáskorszerűsítés. Például ha az épületeket a széllel szemben jobban ellenállóvá teszik, az nagymértékben növeli a biztosíthatóságot, és csökkentheti a díjakat. Hazánkban ez a korszerűsítés főként energetikai (szigetelési) korszerűsítést jelent, a biztosítóknak elemi érdeke, hogy a lakásokat, ingatlanokat a valós értékén tudják biztosítani, így kockázatuk egy része kivédhető.

Címkék: biztosítás

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 18. 12:01, péntek | PR

Itt az ősz: hogyan küzdj hatékonyan a száraz bőr ellen?

A bőrszárazság nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet, különösen az őszi-téli időszakban, amikor kint a hideg, a szél, és a csapadék teszi próbára a szervezetünket -

2019. Október 17. 15:26, csütörtök | PR

Melyek a legjobb módszerek fogfájás ellen?

Aki megtapasztalta, az tudja, hogy a fogfájás során fellépő erős feszítő, lüktető érzés olykor elviselhetetlen is tud lenni, és akár a mindennapi teendők elvégzését is megnehezítheti.

2019. Október 16. 08:23, szerda | PR

A minikotró használata lépésről lépésre

A minikotró használatát elsajátítani szerencsére nem nehéz feladat. Ezek a gépek ugyanis pont úgy lettek kialakítva, hogy egyértelműen könnyebbé tegyék a kezelő dolgát.

2019. Szeptember 18. 09:00, szerda | PR

A testápolás alapszabályai

A testápolás mindennapi életünk velejárója. A hölgyek talán többet, a férfiak jellemzően kevesebb időt töltenek el ezzel.