Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 06. 14:23, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A kormánytól várnak segítséget a bajba került hitelkárosultak

A kormánytól várnak segítséget a bajba került hitelkárosultak

A Magyar Hírlap azt írja, hogy a bajban lévő devizahitelesek olyan intézkedést követelnek a kormánytól, amelyek szavatolják, hogy annyi kölcsönt kelljen visszafizetniük, amennyit felvettek.

Kezdeményezik, hogy a banknak kötelessége legyen elszámolni mit, mennyivel és milyen jogalapon emelt a hiteltörlesztés részeként. Ha nem közli a bank az ügyféllel, milyen jogcímen és mennyi költséget számolt el, a szerződés azonnali hatállyal váljék semmissé.

Nem tartanak igényt arra a devizahitelesek, hogy más adófizetők terhére finanszírozzák a bankok által nekik okozott károkat. Azt követelik, hogy a pénzintézeteket megrendszabályozzák, s kötelezzék őket a korrekt elszámolásra – adta hírül a Magyar Szociális Fórum. Javaslatukban szorgalmazzák, hogy a törlesztőrészletek egyoldalú és minden jogalapot nélkülöző emeléséből keletkezett túlfizetéseket számítsák be a tőkébe, s ezzel csökkentsék a tartozásokat. Szerintük jogszabállyal kell kötelezni a hitelezőket arra, hogy kártérítésben részesítsék azokat, akiket már kiforgattak a vagyonukból, s akiktől jogtalanul elvették az otthonukat. A hitelkárosultak követelik a kormány által július elsejével megszüntetett kilakoltatási és árverezési moratórium azonnali helyreállítását. Kezdeményezik, hogy a kormány soron kívül hozzon rendeletet a devizahitelek törlesztőrészleteinek befagyasztásáról a szerződések megkötésének időpontjában rögzített összegre mindaddig, amíg le nem zárul a hitelezési gyakorlat felülvizsgálata, és meg nem születnek a szükséges törvények.

Közben Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke személyes egyeztetést javasolt Orbán Viktor miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az MNB javaslatai is eljussanak a kormányhoz a hitelesek terheinek könnyítése érdekében. A jegybank által kidolgozott ajánlások célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, egyidejűleg a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszútávú megőrzése és a rendszerszintű kockázatok csökkentése. Simor András tájékoztatni kívánja a miniszterelnököt arról is, hogy a jegybank hogyan értékeli a világgazdasági helyzetet, illetve a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket. A jegybank elnöke egyeztetést ajánl a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekről is, valamint azokról az elképzelésekről, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank szakértői állítottak össze a lakossági hiteladósok és ezen belül a devizahitelesek terheinek csökkentésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.