Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 27. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kóros placenta megjósolhatja az autizmus kialakulását újszülötteknél

A kóros placenta megjósolhatja az autizmus kialakulását újszülötteknél

A tudomány mai állása szerint nincs megfelelő mérési módszer arra, hogy megjósolják egy gyermek autizmusra való kockázatát. Azonban a korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú. A Yale és a Kalifornia Egyetem kutatói most felfedeztek egy biztonságos és hatékony módszert, amellyel megjósolhatják az újszülöttek kockázatát - írja a Fox News.

A kutatók feldezték, hogy születéskor a placenta tüzetesebb megvizsgálása megfelelő indikátora lehet az autizmus kialakulása kockázatának tekintetében. A Biological Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent tanulmány keretében Dr. Harvey Kliman és kollégái a placenta, vagyis a méhlepény abnormális gyűrődését vették szemügyre, illetve azon belül a trophoblast inclusions nevű sejt megnövekedett számát, ami hatékonyan előrejelezheti az autizmus kialakulását.

Egy normális placenta maximum kettő trophoblast inclusions-t tartalmaz, míg azoknál, akiknél később kialakul az autizmus ez a szám 4 vagy több, bizonyos esetekben 15-öt is felfedeztek belőlük a kutatók.

Az autizmus kialakulására egyébként jóval nagyobb esély van azoknál, akiknek családi kórtörténetében előfordult korábban a betegség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk