Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2018. November 05. 10:48, hétfő | Helyi
Forrás: Dombó Média

A legutóbbi képviselő-testületi ülés beszámolója

A legutóbbi képviselő-testületi ülés beszámolója

Többször is szóba került az egészség és az egészségügy kérdése a dombóvári önkormányzat legutóbbi - október 26-i - ülésén.

A képviselő-testület tagjai 27 napirendi pontot tárgyaltak. Előbb Szabó Jenő, a Tolna Megyei Katasztrófa-védelmi Igazgatóság Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának vezetője a tevékenységükről szóló éves beszámolója során arról beszélt, hogy egy nyugodtabb időszakot tudhatnak maguk mögött, szerencsére csak kisebb tűzesetek megfékezése és közlekedési balesetek műszaki mentése miatt kellett munkatársainak vonulnia a városba, illetve a környék településeire.

Lévai Erika, a Tolna Megyei Kormányhivatal Dombóvári Járási Hivatalának tisztifőorvosa a térség népegészségügyi helyzetével kapcsolatban tartott ismertetőjében elmondta, hogy a halálozással és megbetegedésekkel kapcsolatos statisztikák továbbra sem mutatnak javuló tendenciát. A polgármester annyi kritikával élt a rendszer felé, hogy nem látni külön városi és vidéki adatokat, hanem csak egyben, járási statisztikákat. Így nehezen tetten érhető az, hogy a dombóvári önkormányzati vezetés erőfeszítései az itt élők egészségfejlesztésére milyen eredményekkel járnak. Szabó Lorándnak ugyanis meggyőződése az, hogy az általa vezetett település mutatószámai jobbak, mint a járásiak, sőt, talán még az országosnál is, míg nyilván vannak olyan környékbeli falvak, ahol a túlzott alkoholfogyasztás és a rendszeres dohányzás sokak korai halálát okozza. A képviselő-testületnek a városlakók egészségének megőrzése érdekében végzett munkájáról a tisztifőorvos is elismerően nyilatkozott.

A központi háziorvosi ügyeletek miatt akár vita is kialakulhatott volna, ha a Természetesen Dombóvár frakciójának tagjai nem lettek volna egy véleményen az ellenzékiekkel, valószínűleg ez őket is meglepte - mondta Szabó Loránd. - Ám a városvezetés markánsan kiállt amellett, hogy helyben igenis szükség van gyermekorvosi ügyeletre. Ugyanakkor azt is világossá tette az önkormányzat, ha az említett szolgáltatást nyújtó cég úgy vett fel az elmúlt hónapokban állami támogatást a feladat ellátására, hogy kérdéses volt a mögötte álló teljesítés, akkor azt mindenképpen meg kell vizsgálni. A képviselő-testületi tagok azt fogalmazták meg, hogy a hosszú távú bizalom alapja a pontos elszámolás. A kérdés azért került napirendre, mert az orvosi ügyeleteket ellátó cég szerint nem biztos, hogy szükség van külön gyermekorvosi ügyeletre, főleg annak fényében, hogy ennek különböző okok miatt bajos helyszínt találni, ezért csak a város önkormányzata által fizetendő díj jelentős emelésével lehetne megnyugtatóan rendezni a problémát. Ugyanakkor éppen az ügy rendezése kapcsán merült fel a vállalkozás nem szerződésszerű teljesítése az elmúlt félév tekintetében.

Az egész régióban egyedülállóan átgondolt és szinte minden területre kiterjedő szociális rendeletét a sikeres TOP-os pályázatok kapcsán tovább bővítve módosította a képviselő-testület. Az újdonság lényege az: ha a családok előtakarékoskodnak, akkor az önkormányzat támogatást tud adni kisebb értékű lakásfelújításra, vagy eszközvásárlásra.

Az ülésen hozott döntés alapján ismét indul az önkéntes járdafelújítási program. Az eddigiekkel szemben újdonság az, hogy nem kell öt porta tulajdonosának összefognia, hanem egyetlen ingatlan is elegendő a kezdeményezéshez. Az igénylők feladata a rossz állapotban lévő gyalogút felszedése, a járdatükör kialakítása és a törmelék elszállítása az erre kijelölt helyre. Az önkormányzat ezért cserébe folyóméterenként 4.000 forint értékben aljzatkövet, szegélyelemet és úsztatott beton készítéséhez szükséges anyagot biztosít. Szabó Loránd polgármester abban bízik, hogy a város családi házas területein lakók közül sokan jelentkeznek majd és veszik igénybe a természetbeni támogatást.

Foglakozott a képviselő-testület a legutóbb elfogadott helyi gazdaságélénkítő csomaggal is. Akkor általánosságban hét pontot fogadtak el, most kettőt emeltek ki. Bérlakást biztosítanak a duális szakképzésben résztvevő vállalkozások szakemberei részére és elindul az inkubátorház-projekt is. Az utóbbit illetően előzetes felmérést készítenek arról, hogy mekkora rá az igény. A Viessmann Technika Dombóvár Kft-vel történt ingatlancserének köszönhetően számos remek adottságú iroda, potenciális üzemcsarnok és hasznosítható udvar áll az önkormányzat rendelkezésére a kezdő vállalkozások letelepedését és elindulását segítő program megvalósítására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.