Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2024. Március 21. 07:36, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A lengyel gazdák országszerte blokád alá vették a főutakat

A lengyel gazdák országszerte blokád alá vették a főutakat

Lengyel gazdák mezőgazdasági járműveikkel az ország csaknem hatszáz közúti csomópontján megbénították szerdán a forgalmat, tiltakozásul az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen, és miután tárgyalásaik a kormánnyal egyelőre nem vezettek eredményre, a blokádot fenn akarják tartani.

A gazdák akciója a február 9-én elindított tüntetéssorozatuk folytatása. Azóta volt már hasonló útblokád, de most akadályozzák a legtöbb helyen a forgalmat.

Nagyobb közlekedési nehézségeket jeleztek napközben például az országot kelet-nyugati irányban átszelő A4-es autópálya több pontján, a Varsóba vezető fő közlekedési utakon, valamint több nagyváros, köztük Gdansk, Krakkó, Wroclaw és Katowice központjában is.

Az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság egy részében a közlekedési zavarok miatt szerdán nem volt tanítás az iskolákban.

A podlasiei Sidra községben a tüntetők egy csoportja öt tonna trágyát és használt gumiabroncsokat borított az utcára a Szymon Holownia alsóházi elnök tulajdonában lévő ház előtt, amelyben a politikus szülei laknak - jelentette a Polsat News kereskedelmi hírtévé. A ház kerítésére kifüggesztettek eg transzparenst "a lengyel falu árulója" felirattal. Holownia közleményt adott ki felháborodásáról az eset miatt.

A közép-lengyelországi Leczyca községnél szervezett útblokádnál egy furgon sofőrje leütötte az egyik tüntetőt, akit emiatt könnyebb sérüléssel kórházba kellett szállítani - jelentette szintén a Polsat News a helyi rendőrségre hivatkozva.

A útblokádot annak ellenére fenntartották estig, hogy a kelet-lengyelországi Rzeszów kongresszusi központjában egyes agrárszervezetek képviselői és Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter szerda délelőtt előzetes megállapodást írt alá a kormány által a vitás ügyekben teendő lépésekről.

A dokumentum szerint Siekerski azt kezdeményezi Donald Tusk kormányfőnél, hogy állítsák le a behozatali embargó alá korábban került ukrán termékek lengyelországi tranzitját is. A megállapodás az eladott lengyel gabona után fizetendő állami támogatásról is szól, valamint az uniós zöld megállapodás módosítását illető lengyel követelésekről.

A dokumentumot nem írta alá például Tomasz Obszanski, a legnagyobb lengyel szakszervezetnek, a Szolidaritás agrártagozatának (SRI) elnöke. Obszanski a wpolityce.pl hírportálnak elmondta: a rzeszówi egyezség nem tekinthető megállapodásnak, az agrártárca ugyanis "egy sor alapvető követelést továbbra sem hajlandó teljesíteni", ezért a gazdatiltakozások folytatódnak.

Obszanski bejelentette: a SRI vezetésével országos sztrájkbizottságot hoznak létre, amely a kormánnyal folytatandó további tárgyalások előtt összehangolná számos lengyelországi agrárszervezet és tiltakozó csoport követeléseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.