Városlista
2024. április 14, vasárnap - Tibor

Hírek

2017. Augusztus 29. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

A maffiától lefoglalt ingatlanokban akarják elhelyezni a migránsokat Olaszországban

A maffiától lefoglalt ingatlanokban akarják elhelyezni a migránsokat Olaszországban

Az olaszországi szervezett bűnözéstől lefoglalt üres épületekben helyeznék el a bevándorlókat, így keresve megoldást a migránsok elszállásolására - közölte a római belügyminisztérium hétfőn.

Hatszáz épületet szánhatnának migránsok elhelyezésére elsősorban Róma, Milánó és Nápoly térségében. Olyan ingatlanokat, amelyek egykor az olaszországi szervezett bűnözés tulajdonát képezték, majd a hatóságok lefoglalták az épületeket, és azóta üresen állnak.

A maffiától lefoglalt lakóházak, villák, szállodák, irodaházak, gyárépületek migránsszállásként való felhasználásáról az olasz belügyminisztériumban egyeztettek az érintett önkormányzatok képviselőivel. A terv azt követően merült fel, hogy néhány napja Róma belvárosában a hatóságok először egy migránsok elfoglalta épületből távolítottak több száz afrikai családot, majd az épület előtti térről, amelyet szintén elfoglaltak. A migránsok és a rendőrség összecsapása nem volt erőszaktól mentes. Szombaton Rómában több ezer migráns, közöttük menedékkérők is, tüntetésen követeltek maguknak lakhatási lehetőséget.

A római belügyi tárca hangsúlyozta, hogy csak Rómában több mint hetven, migránsok elfoglalta épületből kell eltávolítani az itt élő bevándorlókat. Mivel azonban az önkormányzatok már nem tudják hol elhelyezni őket, a maffiától lefoglalt ingatlanok adhatnak megoldást. Olaszországban nyolcezerre teszik a szervezett bűnözéstől lefoglalt, üresen álló épületek számát.

Az Északi Liga ellenzéki párt úgy reagált, elfogadhatatlan, hogy "illegális" bevándorlók olaszországi lakhelyhez jussanak. A párt megjegyezte, hogy a maffiától lefoglalt épületek többsége dél-olaszországban található, ahol már most is súlyos problémát jelent a migránsok érkezése.

Tavaly több mint 180 ezer, idén augusztus végéig mintegy 100 ezer ember érkezett Olaszországba, akiknek elhelyezése továbbra is megoldatlan.

Róma belvárosának több pontján is az utcán telepedtek le migránsok csoportjai. Mintegy száz fő egy templom bejáratát foglalta el rögtönzött sátrakkal és hálózsákokkal, amíg más szállást nem jelölnek ki nekik a hatóságok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.

2024. Április 08. 06:00, hétfő | Külföld

NATO-főtitkár: Ukrajna feladata lesz eldönteni, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó

A NATO főtitkára szerint Ukrajna dolga lesz majd annak eldöntése, hogy milyen kompromisszumokra hajlandó a háborút lezáró tárgyalásokon.

2024. Április 08. 06:00, hétfő | Külföld

Kivonták az izraeli csapatok csaknem egészét a Gázai övezetből

Kivonták az izraeli csapatok jelentős részét a Gázai övezetből - jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

2024. Április 07. 06:00, vasárnap | Külföld

Súlyos buszbaleset történt egy kelet-szlovákiai településen

Háromra emelkedett a kelet-szlovákiai Szepesváralján szombaton történt baleset halálos áldozatainak száma: egy hirtelen megindult várakozó autóbusz elgázolta az előtte álló fiatalokat