Városlista
2024. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2012. Március 16. 07:01, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A magyar forradalmat ünnepelték a tengerentúlon is

A magyar forradalmat ünnepelték a tengerentúlon is

Több mint egy héten át tartó rendezvénysorozattal emlékeznek meg az amerikai és a kanadai magyarság közösségei, valamint a két országban működő magyar képviseletek az 1848-as forradalom 164. évfordulójáról.

Több egyesült államokbeli megemlékezés, így a washingtoni nagykövetség és a New York-i főkonzulátus nemzeti ünnepi fogadásának szónoka Horváth János, az Országgyűlés korelnöke, a Butler Egyetem közgazdászprofesszora, valamint a New York-i Kossuth Alapítvány egyik létrehozója volt. A politikus találkozott, illetve találkozni fog még a lexingtoni, a sarasotai, a naples-i, a venice-i, a bostoni, a miami és a Los Angeles-i magyarság képviselőivel is. Az ünnepségeken a magyar parlamenti delegáció tagjaként jelen volt Bartos Mónika országgyűlési képviselő (Fidesz) is.

A New York-i főkonzulátus keddi fogadásán a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Fischer Viktor, középiskolai matematikatanár és Némethy Kesserű Judit, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Intézőbizottságának tagja, a New York-i Egyetem professzora. Gorondi János, a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem informatikai tanácsadója, a New Brunswick-i Széchenyi Magyar Iskola igazgatója a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta. A New York-i és a washingtoni fogadáson a nemzeti összetartozás jegyében jelen voltak a helyi magyar szervezetek és közösségek vezetői és tagjai.

Horváth János megkoszorúzta a manhattani Kossuth-szobrot és beszédet mondott a washingtoni Kossuth Házban is. Az Országgyűlés korelnökének jelenlétében hétfőn a Connecticut állambeli Wallingfordban, a Magyar Házban 21-en, kedden a New York-i főkonzulátuson pedig 42-en tették le a magyar állampolgársági esküt.

Az amerikai fővárosban csütörtökön a miskolci Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány küldöttsége – Raisz Iván professzor, Szűcs Lajos üzletember és Mezei László alapítványi elnök – megkoszorúzza a washingtoni Kossuth Ház falán található bronz domborművet, Bodó Sándor alkotását, valamint az amerikai kongresszus épületében felállított Kossuth-mellszobrot. A delegáció ugyancsak koszorút helyezett el a szintén a Capitoliumban található Raoul Wallenberg-mellszobornál.

Az 1848-as amerikai megemlékezések szombaton New Brunswickben kezdődtek, a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Csűrdöngölő népi táncegyüttes és a 25 éves Életfa zenekar fellépésével. Vasárnap az Amerikai Magyar Szövetség tartott ünnepséget a washingtoni Amerikai Egyetemen. Hétfőn a New Jersey állambeli Passaic közel százéves magyar iskolája és az ottani magyar egyházak közös ünnepségén Bencsik Zita vezető konzul tartott ünnepi beszédet, illetve részt vett az azt követő koszorúzási ünnepségen.

Az amerikai megemlékezések azonban nem érnek véget a csütörtöki ünnepségekkel. Szombaton Manhattanban a főkonzulátus és a New Yorkban működő cserkészcsapatok közösen koszorúzzák meg a Kossuth-szobrot, az eseményen Dán Károly főkonzul és Lendvai-Lintner Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség elnöke tart ünnepi beszédet. A misszióvezető részt vesz a wallingfordi magyar közösségek megemlékezésén is. Los Angelesben vasárnap lesz koszorúzás és megemlékezés az Egyesült Magyar Házban.

Vasárnap ünnepséget tartottak az ottawai Magyar Házban is. A nagykövetség március 15-i ünnepi fogadásának szónoka Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki szombaton jelen lesz a Vancouverben megtartandó csoportos állampolgársági eskün. Pordány László ottawai nagykövet részt vesz a winnipegi, a calgary-i és az edmontoni magyarság megemlékezésein.

Tőkés László: a szabadság minden ember joga

A szabadságot nem lehet kisajátítani, a szabadság minden ember Istentől adott elidegeníthetetlen joga – jelentette ki Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke csütörtökön Nagyváradon.

A közös célok, a nemzet érdeke felülír mindent, jó lenne egymásra találni – mondta a volt királyhágómelléki református püspök, európai parlamenti képviselő az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) március 15-i közös ünnepi rendezvényén, a Szacsvay Imre-szobornál.

Csóti György (Fidesz) országgyűlési képviselő kijelentette: mint ahogy 1848–49-ben a hit, a bátorság és az összefogás volt a siker titka, ma a határon átívelő nemzetegyesítés idején is hitre, bátorságra, összefogásra van szükség.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására