Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Január 21. 12:02, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A magyar ivóvíz kiválóan megfelel az uniós jogszabályoknak

A magyar ivóvíz kiválóan megfelel az uniós jogszabályoknak

A Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az uniós előírásoknak és jogszabályoknak

- közölte a Magyar Víziközmű Szövetség csütörtökön az MTI-vel arra reagálva, hogy ezentúl az Európai Unióban a vízellátási lánc egésze mentén szorosabban nyomon kell követni, jelen van-e az ivóvízben a béta-ösztradiol és a nonilfenol, két olyan vegyület, amely zavarja a hormonháztartás működését.

A víziközmű szövetség a közleményben kiemelte: a felülvizsgált direktíva célja az ivóvízbe vetett bizalom növelése. A szövetség felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Bizottság döntésében megjelölt béta-ösztradiol és nonilfenol vizsgálati követelménye az ivóvíz felülvizsgálatakor merült fel. Vagyis a döntés nem a szolgáltatott ivóvízben megjelent szennyezésre reagál, hanem az elővigyázatosság elve alapján azért szükséges, hogy az anyagok esetleges megjelenésekor azonnal reagálhassanak a víziközmű szolgáltatók.

Mérésekkel alátámasztott és megerősített tény az, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az európai uniós előírásoknak és jogszabályoknak - szögezte le a szövetség.

"A direktíva és az azt követő magyar jogszabályok alapján a víziközmű szolgáltatók kockázat alapú vizsgálatot folytatnak. A kitermelési ponttól egészen a fogyasztóig - a szolgáltatói láncon keresztül - folyamatosan monitoringozzák, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet - a direktívában megjelölt komponensekre - és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni" - olvashtó a közleményben.

Mindemellett a hatóság is "folyamatosan kontrollálja a csapvíz minőségét a fentieken felül is; tehát nem véletlenül emlegetjük hazánkban a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként a csapvizet" - fogalmazott a szövetség.

Címkék: ivóvíz, magyar, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.