Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Szeptember 30. 14:17, hétfő | Életmód
Forrás: InfoVáros

A megnyomorított lábú gazdag lányok Kínában

A megnyomorított lábú gazdag lányok Kínában

Az eljárást láblekötésnek nevezték és Kínában 1000 évig volt divat a számunkra felfoghatatlan, és értelmetlen mesterségesen előidézett végtagnyomorítás.

A fiatal kislányoknak Kínában 6 éves korukban erősen bekötötték a lábukat, hogy az ne tudjon fejlődni. Egy év után a lábfej magától eltört, és erősen deformálttá vált. A lábuk a nőknek nem nőhetett 10-15 centiméternél nagyobbra. Ezzel az eljárással felnőttkorukra is ugyanakkora maradt a lábuk, mint gyermekkorukban.A számunkra értelmetlen szokás nagy veszélyeket is rejtett magában, hiszen a fertőzés, és a paralízis esélye így nagy eséllyel előfordult a kislányokon.

A láblekötés első sorban gazdagok körében terjedt el eleinte Észak-Kínában. Célja az volt, hogy a gazdag nők ne tudjanak dolgozni a földeken, hiszen nem is volt rá szükség a jó anyagi háttér miatt. Ha mégis dolgozni szerettek volna, akkor nem tudtak, mert a lekötözés olyan állapotot eredményezett a végtagon, hogy nem is bírt a nő dolgozni.A megkötött láb Kínában a gazdagságot jelképezte. Idővel a szokás a többi társadalmi rétegeknél is elterjedt, kivéve a szegényeknél. Náluk mindig szükség volt segítő munkás női kezekre, és lábakra is. Így mondhatjuk, hogy nekik „szerencséjük” volt, hogy kimaradtak a lábuk tönkretételéből. Kínában a lábkötözés a X. században jött divatba. Idővel alább hagyott, és napjainkba halt ki az utolsó női generáció. Ők még ezeken a „kecses” lábacskákon tipeghettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.