Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Február 03. 14:05, szerda | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat, fotó: Ótós Réka

A megye civiljei a mi hőseink

A megye civiljei a mi hőseink

A Civilek Napja alkalmából különdíjat nyert a dombóvári „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítvány

A Civilek Napja alkalmából ismét bővült az Év Tolna Megyei Civil Szervezete cím, és a Bazsonyi Arany Mecénás Díj birtokosainak köre. Február 1-jén a Vármegyeháza dísztermében tizedik alkalommal került sor a Tolna Megyei Önkormányzat díjátadó ünnepségére, amelyen Fehérvári Tamás a helyi hősök szükségességére hívta fel a figyelmet. A rendezvényen jelen volt számos civil szervezet képviselője, megyei vezetők, és Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki a közgyűlés elnökével átadta az elismeréseket.

Fehérvári Tamás szerint Tolna megyének, közösségeinknek, és az itt élő embereknek helyi hősökre van szükségük. Az apró hőstettekkel is jobbá és boldogabbá lehet tenni a mindennapi életet, és ezt a megye civiljei végzik a legáldozatosabban. A civilek önként vállalnak egy rendkívül nehéz feladatot, amelyet sokkal hatékonyabb és közvetlenebb módszerrel képesek teljesíteni. Az állam lehet szervezett, lehet gondoskodó, de nem minden esetben tudja mentorálni a legkisebb ügyeket. Mi azonban jól tudjuk, hogy az apró ügyek is lehetnek jó ügyek, amelyekért érdemes és szükséges is kiállni – emlékeztetett az elnök.

A civilek sikerességének alapja, hogy egy jó ügy érdekében végzik munkájukat, és mindezt az otthonuk iránt érzett szeretetükből fakadóan teszik. A hátrányos helyzetű emberek megsegítése, a faluszépítés, kultúraépítés, vagy az értékek és érdekek védelme egytől-egyik olyan missziók, amelyek a térség jobbá tételét szolgálják. Valamennyi civil szervezetnek és mecénásnak egyaránt hálával tartozunk, hiszen ők akkor is folytatják a munkát, ha idén éppen nem ők lesznek a díjazottak. Töretlen lelkesedésük és hitük további küldetések felé irányítják őket, mert ilyenek az igazi hősök – zárta beszédét Fehérvári Tamás.

Fülöp Attila a civilek tevékenységét méltatva kijelentette, hogy a kormányzat számára rendkívül fontos a visszacsatolás, amelyet a szervezeteknek köszönhetnek. A helyettes államtitkár az önkéntességet és a közösségteremtést nevezte a civilek legfőbb erősségének.

Minden évben egy bíráló bizottság választja ki Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díj nyerteseit. A testület – amelynek tagjai között a már korábban elismert civil szervezetek vezetői is jelen vannak – dr. Say István elnöklésével idén ismét összeült. Az elnök a bizottság munkáját illetően osztotta meg tapasztalatait a vendégekkel. Mint elmondta: minden évben komoly kihívás megítélni az évek és évtizedek óta működő szervezetek munkáját. Jellemző, hogy a díjra esélyes egyesületek tevékenysége teljesen eltérő – hívta fel a figyelmet Dr. Say István.
A megyei önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is két különdíjat, egy fődíjat illetve egy mecénás díjat adományozott.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete pályázat különdíjasa a Mözsi Német Nemzetiségi Klub lett, amelynek méltatásából kiderült: immár huszonöt éve alakult meg, és nem csak a még fellelhető tárgyi emlékek gyűjtését, hanem a nemzetiségi kultúra ápolását is céljául tűzte ki. Dalaikat arany minősítésű kórusuk élteti tovább, gondolnak a fiatalokra, és a helyi óvoda nemzetiségi csoportjait is lelkesen támogatják.

Szintén különdíjat nyert a dombóvári „Tolna megye természeti értékeiért” Alapítvány, amely a megye nyugati részén már két évtizede kiemelkedő ifjúságnevelő és szemléletformáló munkát végez. A fiatalokat és felnőtteket számos módon bevonják a természetvédő munkába. Ha kell, odútelepeket hoznak létre, ha kell, sérült madarakat mentenek. A szervezet tulajdonában lévő múzeumi anyag a legjelentősebb ornitológiai gyűjtemény a megyében. Tagjaik kutató munkájának köszönhetően lett védett természetvédelmi terület, majd ramsari vizes élőhely Pacsmag. Munkájukban szerencsésen ötvöződik a nevelés, a terepi megfigyelés, valamint a kutatás és a kiadványok megjelentetése.

Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete címet idén a Tolna Megyei Felnőtt Diabetesesek Egyesülete nyerte el. A fődíjas szervezet majd húsz éve alakult meg, és jelenleg közel kettőszáz tagot számlál megyeszerte. Oktatnak, támogatnak, egészségnapokat és ingyenes vizsgálatokat szerveznek. Havi klubfoglalkozásaikon orvosok és szakemberek mutatják be a legújabb kutatási eredményeket, gyógyszereket és eszközöket. Tavaly rendkívül nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és a megszűnést is fontolgatták, mégsem adták fel, hiszen hittek az ügyükben. Az elmúlt három évben 4000 ingyenes vércukormérőt osztottak ki a megyében. A cukorbetegség megelőzése és kezelése nélkülük kevésbé lenne hatékony. Jelmondatuk: „Egy csipet megelőzés többet ér, mint száz mázsa gyógyítás!”

A Bazsonyi Arany Mecénás díjat idén Amrein Károly vehette át. A Dél-dunántúli Közlekedési Központ operatív igazgatója huszonöt éve támogatja a megye közösségeit. Olyan ember, aki nem a problémát látja, hanem a megoldást keresi. Vezetőként és magánemberként egyaránt szolgálja a közösséget, melyben él: ott állt például a szüreti napok és a pünkösdi fesztivál támogatói között is. De a sportolók, ifjú tehetségek vagy a kiránduló gyerekek is szívesen gondolnak rá, hiszen számos alkalommal segítette már őket. Kultúra-szponzoráló tevékenysége is jelentős: könyveket, könyvbemutatókat, kiállításokat is támogatott már.

A csoportképen: Fehérvári Tamás, Amrein Károly, Sebestyén Ferencné, Koleszár Ferencné, Nagy Sándor, Fülöp Attila

Címkék: civil szervezet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.