Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2015. Szeptember 11. 13:56, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A migrációs válságról tárgyalt Orbán Viktor a bajor miniszterelnökkel

A migrációs válságról tárgyalt Orbán Viktor a bajor miniszterelnökkel

Telefonon egyeztetett az európai migrációs válsághelyzetről pénteken Horst Seehofer bajor miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy a migránsok egyre növekvő száma ma az Európai Unió egyik legnagyobb kihívása, amellyel csak az összes EU-tagállam és -intézmény szolidaritáson alapuló együttműködése, valamint az érvényben lévő uniós jogszabályok maradéktalan betartása útján lehet megbirkózni.

Orbán Viktor szerint Magyarország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a schengeni övezet határainak megvédésére, és ez a helyzet azért állt elő, mert Görögország nem tartja és tartatja be területén az Európai Unió jogszabályait.

A megbeszélésen elhangzott: Bajorország terhelhetősége határához érkezett a migráció egyre nagyobb méretei miatt.

Orbán Viktor nagy megértést mutatott a bevándorlási célponttá vált Németország növekvő terhei kapcsán. A miniszterelnökök szilárd meggyőződése szerint a leghatékonyabb megoldást az jelentené, ha a meglévő európai szabályokat és mechanizmusokat újból teljes mértékben és következetesen alkalmaznák az EU egész területén.

A felek egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni a schengeni megállapodás fenntartásáért és megőrzéséért, amely az európai polgárok biztonságának és szabad mozgásának alapja.

A schengeni rendszer most komoly próbatétel alatt áll, ugyanakkor ez az európai egység magja - hangoztatta a két miniszterelnök. Most az a legfontosabb, hogy elősegítsünk és támogassunk minden olyan döntést, amely az EU külső határainak védelmét biztosítja - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: szükség esetén az Európai Uniónak fizikai értelemben is át kell vennie a külső határok őrzését Görögországtól.

Elhangzott: a határvédelem terén Magyarországnak is szüksége van az EU-tagállamok és az európai intézmények támogatására és együttműködésére - számolt be az MTI-nek a megbeszélésről Havasi Bertalan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 06:00, hétfő | Külföld

Számos halálos áldozata és több tucat sérültje van az Egyesült Államok középső államait sújtó újabb viharoknak

Legkevesebb tízen meghaltak, köztük gyerekek az Egyesült Államok középső államaiban kialakult tornádókban vasárnapra virradóra.

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.