Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Július 10. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

A NATO a délről érkező veszélyek tekintetében is megerősítette egységét

A NATO a délről érkező veszélyek tekintetében is megerősítette egységét

A NATO a délről érkező veszélyek - az illegális migráció, az embercsempészet - elleni harc tekintetében is megerősítette egységét

- mondta Simicskó István honvédelmi miniszter szombaton a magyar közmédiának, miután a varsói NATO-csúcstalálkozó keretében részt vett az észak-atlanti szövetség miniszteri szintű tanácskozásán.
A NATO igyekszik válaszokat adni azokra az új biztonsági kihívásokra, melyek az elmúlt években, illetve napjainkban is jelentkeztek - mondta el a honvédelmi miniszter. Így a varsói csúcstalálkozón egyrészt a keleti szárny megerősítéséről döntöttek pénteken, de "egy komoly katonai szövetségnek ugyanígy válaszokat kell adni a déli kihívásokra is".

"Mind a déli, mind a keleti veszélyek tekintetében megerősítettük a kohéziót" - szögezte le Simicskó István, hozzátéve: a terrorizmus elleni küzdelem nagyon fontos kihívás a NATO számára. A tagállamokra nézve "nagy veszélyt jelent a migrációs válság, a Földközi-tengeren át zajló illegális migráció, illetve a Balkán térségében jelentkező illegális migrációs nyomás", az ezzel összefüggő embercsempészet, terroristák bejuttatása államainkba - sorolta.

Hozzátette: ezért a varsói NATO-csúcs napirendjén a földközi-tengeri flotta megerősítése, az Iszlám Állam elleni fellépés is szerepelt; Magyarország részt vállal az iraki kurd erők kiképzésében, és Jordániának is segítséget kínál.

Arra törekedve, hogy az Iszlám Állam ne tudjon terjeszkedni olyan mértékben, ahogyan ezt tette, a NATO úgy döntött, hogy igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy Líbia is stabil maradjon - folytatta a miniszter.

Arról, hogy a NATO tagországai szombaton abban állapodtak meg, hogy fenntartják a szövetség stabil katonai jelenlétét Afganisztánban, Simicskó István elmondta: a migráció, a terrorizmus kezelése szempontjából is fontos, hogy Afganisztán térségében a szövetséges szerepvállalás keretében Magyarország hozzájáruljon ahhoz, hogy "stabilizáljuk a megfelelő erőket".

Több mint 100 magyar katona továbbra is vesz részt az afganisztáni misszióban, emellett Magyarország "anyagi segítséget is nyújt a helyi afgán erőknek, melyek együttműködnek a nyugati világgal" - mondta el a magyar miniszter. A meghosszabbított misszió időtartama "nyilván egy későbbi döntésnek lesz majd eredménye" - jegyezte meg.

Kitérve a NATO-t keleti irányból érő kihívások kezelésére, a miniszter hangsúlyozta: az elrettentés, a megerősített katonai jelenlét mellett az Oroszországgal folytatott nyitott párbeszéd is fontos, hiszen "Európa stabilitása megköveteli, hogy ne csukjuk be az ajtót, hanem folytassunk dialógust az oroszokkal is".

Címkék: katona, nato

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.