Városlista
2021. június 16, szerda - Jusztin

Hírek

2011. December 02. 14:44, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nők zöldségekkel és gyümölcsökkel csökkenthetik a stroke esélyét

A nők zöldségekkel és gyümölcsökkel csökkenthetik a stroke esélyét

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának jótékony hatása régóta ismert, a legfrissebb kutatások szerint azonban a nők esetében jelentősen csökkenthető segítségükkel a stroke kialakulása is.

A tudósok ugyanis felfedezték, hogy a bennük található antioxidánsoknak köszönhetően azok a hölgyek is elkerülhetik a súlyos problémát, akiknél már korábban szívbetegséget diagnosztizáltak.

A Stroke című folyóirat legfrissebb számában jelent meg az a svéd tanulmány, amelynek elvégzéséhez 31 000 egészséges és 5700 szívbeteg nőt vizsgáltak meg. Minden résztvevő 49-83 éves volt, és állapotukat átlagosan 11,5 évig követték nyomon az orvosok. A megfigyelés során az egészséges nők körében 1300, a szívbeteg csoportban pedig 1000 stroke fordult elő.

A kutatók a vizsgálatok során elsősorban a táplálkozási szokásokra koncentráltak: a céljuk az volt, hogy megállapítsák az alanyok teljes antioxidáns kapacitását (TAC), vagyis felmérjék, hogy milyen mennyiségben fogyasztanak olyan ételeket, amelyekben megtalálhatóak ezek a jótékony vegyületek.

Kiderült, hogy az egészséges csoportban 17 százalékkal kisebb eséllyel fordult elő stroke azoknak a körében, akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztották - a szívbetegek körében azonban ez az arány elérhette az 57 százalékot is. Az eredmények ismeretében így a tudósok még inkább javasolják az egészséges életmódra való áttérést.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, stroke, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 16. 15:57, szerda | Belföld

Bakondi: jelentős nyomás alatt áll a magyar határ

Továbbra is jelentős nyomás alatt áll a magyar határ: idén már eddig körülbelül annyi illegális bevándorló próbálkozott az átjutással, mint tavaly egész évben

2021. Június 16. 12:00, szerda | Belföld

Ötmillió forinttal is csökkenthető a fizetendő adó

Érdemes kihasználni a legújabb adóügyi könnyítést, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani

2021. Június 16. 10:28, szerda | Belföld

Vadkenderrel a kezében álldogált

Vadkenderrel a kezében álldogált a váci férfi egy gyalogos-átkelőhelyen. Igazoltatták, majd elszámoltatták a rendőrök.

2021. Június 16. 09:08, szerda | Belföld

Meghalt 9 beteg, 107-tel nőtt a fertőzöttek száma

Meghalt 9, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 107 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán,