Városlista
2021. március 7, vasárnap - Tamás

Hírek

2011. December 02. 14:44, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A nők zöldségekkel és gyümölcsökkel csökkenthetik a stroke esélyét

A nők zöldségekkel és gyümölcsökkel csökkenthetik a stroke esélyét

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának jótékony hatása régóta ismert, a legfrissebb kutatások szerint azonban a nők esetében jelentősen csökkenthető segítségükkel a stroke kialakulása is.

A tudósok ugyanis felfedezték, hogy a bennük található antioxidánsoknak köszönhetően azok a hölgyek is elkerülhetik a súlyos problémát, akiknél már korábban szívbetegséget diagnosztizáltak.

A Stroke című folyóirat legfrissebb számában jelent meg az a svéd tanulmány, amelynek elvégzéséhez 31 000 egészséges és 5700 szívbeteg nőt vizsgáltak meg. Minden résztvevő 49-83 éves volt, és állapotukat átlagosan 11,5 évig követték nyomon az orvosok. A megfigyelés során az egészséges nők körében 1300, a szívbeteg csoportban pedig 1000 stroke fordult elő.

A kutatók a vizsgálatok során elsősorban a táplálkozási szokásokra koncentráltak: a céljuk az volt, hogy megállapítsák az alanyok teljes antioxidáns kapacitását (TAC), vagyis felmérjék, hogy milyen mennyiségben fogyasztanak olyan ételeket, amelyekben megtalálhatóak ezek a jótékony vegyületek.

Kiderült, hogy az egészséges csoportban 17 százalékkal kisebb eséllyel fordult elő stroke azoknak a körében, akik a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztották - a szívbetegek körében azonban ez az arány elérhette az 57 százalékot is. Az eredmények ismeretében így a tudósok még inkább javasolják az egészséges életmódra való áttérést.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, stroke, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 07. 17:08, vasárnap | Belföld

M1: jól haladnak az oltással

Országszerte jól haladnak az oltások beadásával - ez derült ki az M1 csatorna vasárnap délelőtti helyszíni tudósításaiból.

2021. Március 07. 16:01, vasárnap | Belföld

Több mint 980 ezer embert már beoltottak Magyarországon

Több mint 980 ezer embert már beoltottak Magyarországon - közölte vasárnap a koronavirus.gov.hu.

2021. Március 07. 15:08, vasárnap | Belföld

Országszerte kitisztult a levegő

Országszerte kitisztult a levegő azután, hogy ismét több napon keresztül volt magas a légszennyezettség a szálló por miatt.

2021. Március 07. 14:09, vasárnap | Belföld

Kiemelt ellenőrzést tartanak a rendőrök az utakon

Országszerte kiemelten ellenőrzik a rendőrök március 8 és 14. között a passzív biztonsági eszközök használatát közútjainkon.