Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Július 04. 10:56, vasárnap | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

A nyári betakarítások idején nappal is nagy a vadelütés kockázata

A nyári betakarítások idején nappal is nagy a vadelütés kockázata

A nyári betakarítások idején már nemcsak az éjszakai órákban bukkanhatnak fel vadon élő állatok, ilyenkor sokszor már fényes nappal is elénk ugorhatnak az utakon!

Az elmúlt hónapban 17 vadelütés volt Tolna megye útjain. A balesetek közül egy sérüléssel végződött. Egy motoros közlekedett 2021. június 26-án a délelőtti órákban a 61-es főúton Attala irányából Kapospula irányába, amikor a 95-ös kilométerszelvény közelében az út menti bokros fás részről egy őz ugrott elé. A motor vezetője fékezett, de végül elütötte a vadat. A balesetben a motoros az elsődleges információk szerint könnyebben sérült meg.

Egy másik baleset, akár tragédiával is végződhetett volna, ha a sofőr mellett utas is van a kocsiban. Egy autó vezetője közlekedett 2021. június 28-án délelőtt Nagydorog térségében a 63-as főúton, amikor elütötte a jobb oldalról elé ugró őzsutát. Az állat a jármű első szélvédőjén keresztül a jobb első ülésre zuhant. A súlyos kimenetelű balesetet az előzte meg, hogy a kocsiban nem ült senki az utasülésben.

Mivel az állatok nem a KRESZ előírásai szerint közlekednek, az ilyen baleseteket nehéz megelőzni. A fokozott óvatosság mindenesetre segíthet.

Az autópályák kivételével az utak zömét nem védi kerítés vagy valamilyen riasztóberendezés a vadaktól. Azokon az erdős, bozótos helyeken, ahol beláthatatlanok az út melletti területek, illetve sötétben, rossz látási viszonyok között leginkább csak a járművezetők elővigyázatossága segíthet elkerülni a baleseteket.

Néhány tanács segíthet elkerülni ezeket a váratlan eseményeket:

  • A vadak felbukkanása szempontjából veszélyes helyeken az „Állatok” veszélyt jelző KRESZ-tábla hívja fel a figyelmet vadak felbukkanásának lehetőségére. Az ilyen táblák közelében érdemes fokozottan figyelni az úttest környezetét is. A tábla önmagában nem kötelezi a sofőröket a sebességük csökkentésére, azonban – főleg az éjszakai órákban – ilyenkor érdemes lassabban haladni, hogy a féktávolságon kívül elénk ugró vad előtt meg tudjunk állni.
  • Ha van elég idő lefékezni autónkat, érdemes megállni, és megvárni, míg az állat átkel az úton. Ilyenkor azonban előfordulhat az is, hogy további vadak követik az elöl haladót.
  • Tévhit, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása elriasztja az utunkból őket. Ezzel ellentétben az úttesten lévő állat általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud időben kitérni az ütközés elől.
  • Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének az ultrahangos vadriasztó síp is, melyet a járműre rögzítve a menetszél működtet.

Ezzel együtt a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését.

  • Ha megsérül a jármű, megállás után azonnal értesíteni kell a rendőrséget. A hatósági intézkedés ugyanis az esetleges kárigény benyújtása miatt is elengedhetetlen.
  • Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy az elpusztult állatot soha nem szabad elvinni, mert azzal lopást követünk el, hiszen a vad az adott területen működő vadásztársaságok tulajdona.

Közlekedjünk körültekintően, tegyük ezt azért,... hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.