Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 28. 13:58, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A prizma lett a legszínesebb magyar szó

A prizma lett a legszínesebb magyar szó

A prizma lett a nyertese a legszínesebb magyar szót kereső pályázatnak, amelyen idén 65 szó versengett egymással.

Több mint 27 ezer szavazat érkezett a 2013 legszínesebb magyar szavát kereső versenyre, amelyet tavasszal hirdetett meg a Színes Város Csoport és a Fővárosi Beszédjavító Intézet. Az online szavazók a prizma után a mosoly és a pálinka szavakat találták a legszínesebbnek, a legérdekesebb tipográfiai megoldásért járó különdíjat a pirkadat nyerte el - derült ki a keddi eredményhirdetésen.
A nevezők a budapesti Erzsébet téren található interaktív tábla kockáiból rakhatták ki az általuk legszínesebbnek vélt magyar szót, majd miután művüket lefotózták, el kellett küldeniük a Színes Város Csoport oldalára, ahol a közönség kiválaszthatta a neki legjobban tetszőt. A legszínesebb tíz magyar szó közé a dobogósokon túl az álom, a búgócsiga, a rakoncátlan, a tündérpor, a kíváncsiság, a szappanbuborék és a pipitér került.
A versenyt tavaly indította el először a két szervezet, hogy felhívja a figyelmet a magyar nyelvben használatos kifejezések játékosságára és színességére. "Fontos, hogy a gyerekek minél választékosabban, minél szebben tudják kifejezni magukat és ehhez elengedhetetlen a felnőttek, a szülők segítsége is. Fontosnak tarjuk ilyen társadalmi projektekkel is felhívni a figyelmet a magyar nyelv szépségére, és a nyelv helyes és árnyalt használatának fontosságára" - mondta el a helyszínen Mosányi Emőke, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója az MTI-nek.
A tavaly elindított programot a szakember sikeresnek értékelte, hiszen mint mondta, azóta sokkal többen keresik fel őket és kérnek tanácsot abban, hogyan használhatnák jobban anyanyelvüket. "Olyan szülőktől is kaptunk megkeresését, akik maguk szeretnének szebben megtanulni beszélni, hogy kicsi gyermeküket is a helyes beszédre taníthassák" - tette hozzá az igazgató.

Címkék: Színes-civil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk