Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Február 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A rák nyolc előjele - ne várjon, ha felfedezte őket!

A rák nyolc előjele - ne várjon, ha felfedezte őket!

Világszerte vezető halálok a rák, megjelenése ugyanakkor nem egyenlő a halálos ítélettel: az időben elkezdett kezeléssel három betegből kettő megmenthető, persze, ehhez ismerni kell a kór nyolc előjelét, és megjelenésükkor ajánlott azonnal orvoshoz fordulni - mondta el Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Magyarországon kiemelkedően sok a daganatos beteg, pedig a legtöbb rákfajta kialakulását meg is lehetne előzni.

Jelenlegi tudásunk szerint az emberiség egyik legnagyobb ellensége - önmaga mellett - a rák. Nyugaton ez általában az idősek betegsége, a keringési zavarok mellett, térségünkben azonban már az 50-60 évesek között is szedi áldozatait. Magyarország sajnos élvonalban e tekintetben: világszinten nálunk az egyik legmagasabb a férfiak tüdőrákos elhalálozása, és éppen azok a rákfajták a vezetők, amelyeket sok esetben meg lehetne előzni, ha az érintettek egészségesen élnének vagy időben felismernék a kezdődő betegséget.

Erre kell figyelnünk

'Szerencsére a rák többnyire nem derült égből érkezik' - emeli ki Simon Tamás – 'nyolc figyelmeztető előjele is van: ilyen jel a vérzés, a nem múló köhögés, rekedtség, nyelési nehézségek, széklettel, vizelettel kapcsolatos változások, fogyás, duzzanat a mellben vagy más testrészen, nem gyógyuló seb, vagy anyajegyen látható elváltozás.' Ha ezeket észleli, akkor mindenképp forduljon orvoshoz, ő segíthet eldönteni, hogy valóban rákos megbetegedésről vagy más jellegű problémáról van szó.

Háromból kettő gyógyítható

Simon ugyanakkor kedvezőnek látja a rák gyógyítási esélyeit: az orvostudomány van annyira fejlett, hogy három potenciális érintett közül egyet még a megbetegedés előtt, egyet pedig a kór kialakulása után is megmentsen -a harmadik beteg életét pedig évekkel meghosszabbítsa. 'A rák ma már nem egyértelműen halálos ítélet' - hangsúlyozza a a Magyar Rákellenes Liga elnöke, hozzátéve, hogy a megelőzés ugyanakkor jórészt egyéni felelősség. A hatékony prevencióhoz Simon szerint tudatosítani kell azt is, hogy az egészség éppolyan vagyontárgynak tekinthető, mint a saját ingatlan vagy kocsi: ha az autó elromlik, szervízbe visszük, és épp ezt kell tennünk egy kialakuló betegség, vagy a gyanús előjelek esetén is, nem kerülhetjük el az orvost, és érdemes felhagyni az egészséget károsító szenvedélyekkel is. Az életmód tudatosabbá tételével még a genetikailag jobban öröklődő ráktípusok is nagyobb eséllyel kerülhetőek el - mutat rá a szakértő.

Tévhitek és feloldásuk

A betegség kapcsán sok tévhit is és köztudatban, amikből az idei rák elleni világnap kapcsán ötöt is cáfolt a Magyar Rákellenes Liga. “Az első, hogy nem kell róla beszélni. Kell róla beszélni! A másik, hogy a rák az magánügy. Nem, a rák össztársadalmi ügy! A harmadik, hogy a ráknak nincsenek speciális tünetei - ezt már az előbb sikerült cáfolni. A negyedik, hogy én semmit sem tehetek rák ellen. Ez sem igaz, mert ha tudom, hogy mire figyeljek, akkor már sokat tettem! Végül pedig, hogy nincsen jogom a rákellenes ellátásra. Mindenkinek joga van az egészségügyi ellátásra!” – sorolja fel az állításokat cáfolattal együtt a professzor.

Rákszűrés éjjel kettőkor

Az utolsó, tehát a kezelésre való jogosultság vezethet el minket valós hazai problémákhoz. Bár a hatékony rákszűrés és kezelés rendszere adott, az ellátórendszer kapacitása véges, egyre hosszabbak a várólisták 'Itthon a legkorszerűbb diagniosztikára is többet kell várni, mert vagy munkaszervezéssel nem tudják megoldani az ellátást, vagy kevés a szakember, vagy nincs elég gép.” – sorolja a jellemző problémákat a Liga elnöke. Simon szerint a megoldás csak a jóakaraton múlik: nem elég, hogy megvan a szűrőberendezés, akár 0-24 órás beosztásban is üzemeltetni kell, hogy mindenki időben sorra kerüljön.Nagyon sokan meg szoktak lepődni, amikor mágneses rezonancia vizsgálatra kapnak egy éjjel fél 2-re szóló időpontot. Ettől nem kell megijedni, ott legalább kihasználják a gépet, az időben elkészített diagnózis pedig életet menthet - hangsúlyozza Rádió Orient vendége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: