Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 17. 14:14, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A sárga csekk rabságában

A sárga csekk rabságában

Nagymértékben készpénzorientáltak a magyarországi háztartások, holott elvileg megvolna a lehetőségük arra, hogy sárgacsekk- és készpénzmentesebben intézzék fizetnivalóikat.

Derül ki egy, a napokban publikált jegybanki kutatásból, amelyről a Napi gazdaság számolt be.

A Takács Kristóf által jegyzett tanulmány megállapítja, hogy a készpénzmentes fizetési módok alacsony elterjedtségének az okait elsősorban nem a háztartások és a pénzforgalmi szolgáltatók kapcsolatában kell keresni.A lakosság elvben ugyanis készen állna, hiszen a háztartások 89 százaléka rendelkezik legalább egy bankszámlával - ezek közül minden második egynél többel is -, 85 százaléka pedig legalább egy bankkártyával.

A bankkártya- és bankszámla-ellátottsági adatokból azonban nem lehet következtetni arra, hogy a lakosság szívesen és gyakran használná ezt a készpénz-helyettesítő eszközt, a nagyfokú elterjedtség valószínűleg nem tükrözi a háztartások valós keresletét. Sokkal inkább indokolható sok pénzforgalmi szolgáltató azon gyakorlatával, miszerint lényegében automatikusan biztosítja a bankkártyát minden ügyfelének.

Mivel sokan már bankszámlára kapják a jövedelmüket, ezért jellemző, hogy gyakran a hónap elején, vagy a számlák sárga csekken való befizetése előtt, bankautomatából egy vagy két részletben veszik fel az egész hónapra szükséges készpénzmennyiséget. A felmérés szerint a készpénzhasználat magas aránya - ide értve a sárga csekkek használatát is - sokkal inkább a fizetési műveletekkel kapcsolatos régi szokások erős jelenlétére, valamint sok esetben az ügyfelek nem kellő mértékű informáltságára vezethető vissza.

Emellett gyakran szerepet játszhat a bizalom hiánya is, ami nem feltétlenül a pénzforgalmi szolgáltatókkal kapcsolatos, sokkal inkább a fizetési műveletben részt vevő harmadik szereplőkhöz, a szolgáltatókhoz és a kereskedőkhöz köthető. Ez látható a bankkártyás fizetések vizsgálatakor, illetve ezzel indokolható az is, hogy a csoportos beszedési megbízás még mindig nem tudott jelentős szerepre szert tenni.

Fontos tényező, ami a készpénzigényes fizetési módokat előnyhöz juttatja, hogy ezeknél a költségek nem az ügyfelek oldalán, illetve nem közvetlenül a fizetési tranzakcióhoz kapcsolódva merülnek fel, szemben az elektronikus fizetési módok többségével. Ez elsősorban a távollévők közötti, rendszeres tranzakciók során gátolja a készpénzmentes fizetések nagyobb mértékű elterjedését.

Az elektronikus fizetések nagymértékű elterjedését gátló lényeges tényező az is, hogy sok esetben akkor sem lehet készpénzmentes módon fizetni, ha az ügyfeleknek lenne erre igénye. Az sem csökkenti a sárga csekkek népszerűségét, hogy amennyiben egy átlagos háztartás a postán sorban állva szeretné ily módon elintézni befizetési kötelezettségeit, és nem szeretne semmivel sem késedelembe esni, akkor havonta átlagosan több mint kétszer kell ellátogatnia a postára.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: sárgacsekk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.