Városlista
2020. augusztus 11, kedd - Zsuzsanna

Hírek

2020. Július 06. 15:47, hétfő | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

A szeretet határtalan határa

A szeretet határtalan határa

Páratlan gyűjtemény látható a dombóvári Fekete István Múzeumban. - B. Orbán Emese írása Bodó Imre gyűjteményéről a Magyar Nemzet oldalán jelent meg.

Van úgy, hogy kidolgozott, nagy tervekkel indulok útnak, és a fele sem valósul meg, és van olyan, hogy hirtelen felindulásból kerekedek fel, és a végén szebben összeáll a történet, mint amikor felkészülök. Bár azt nem állítom, hogy semmit sem tudtam a dombóvári Fekete István Múzeumról és alapítójáról, Bodó Imre agrármérnökről, de a gyűjtemény, ami a Hóvirág utcában fogadott, felülmúlta minden elképzelésemet. Úgy éreztem, méltóbb módon nem is tudnék tisztelegni Fekete István emléke előtt az idei kettős évforduló kapcsán, mint hogy megosztom olvasóinkkal az élményeimet.

– Ezt a termet, ahol vagyunk, 1995. június 24-én adtuk át, 23-án volt az író halálának a 25. évfordulója, s abban az évben lett volna 95 éves – kezdi a tárlatvezetést Bodó Imre agrármérnök, helytörténész, a múzeum alapítója, akitől azt is megtudom, hogy Dombóvárnak akkor még nem volt múzeuma, ő azonban úgy gondolta, hogy közkinccsé teszi az általa összegyűjtött anyagot, ami a most láthatónak alig a tizede volt. Viszont 2001-ben már bővíteni kellett a múzeumot egy kis teremmel, 2011-ben pedig elkészült a harmadik terem.

– ­Még kellene egy ­te­­rem – ­mutat az egyik sarokban felhalmozott tárgyakra Bodó Imre. Hamar kiderül, hogy mindent gyűjt, ami bármilyen módon kapcsolódik Fekete Istvánhoz, megragad minden információmorzsát és felgöngyölít minden szálat: – Az özveggyel (Piller Edit) leveleztem, aki azt írta egyik levelében, hogy úgy tudja, az apósa, Fekete Árpád, a néhai göllei kántortanító itt született Dombóváron – emlékszik vissza Bodó Imre, aki megnézte a plébánián, és valóban: 1863. október 5-én, Dombóvár 12. számú házában született. Lassan kibontakozik előttem a gyűjtemény létrejötte.

A teljes cikk ide kattintva olvasható

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 11. 18:28, kedd | Helyi

Sikeresen vizsgáztak a kurdi önkéntes tűzoltók az újraminősítő gyakorlatukon

Továbbra is önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületként működhetnek tovább a kurdiak önkéntesei, az augusztus nyolcadikán, délelőtt kilenc órakor kezdődő sikeres gyakorlatukat követően.

2020. Augusztus 11. 15:57, kedd | Helyi

90. születésnapja alkalmából köszöntötték Zóka Istvánné Marika nénit

Zóka Istvánné Marika nénit 90. születésnapja alkalmából Pintér Szilárd polgármester és Gyarmatiné Kiss Éva, a körzet képviselője köszöntötték.

2020. Augusztus 11. 08:50, kedd | Helyi

Ezerkétszáz szalmabála égett Szárász és Egyházaskozár között

Ezerkétszáz lángoló kockabálához riasztották vasárnap délután Tolna-és Baranya megye tűzoltóit a Baranya megyei Szárász és Egyházaskozár között található 65193-as út, ötödik kilométeréhez.

2020. Augusztus 10. 15:48, hétfő | Helyi

Fekete István múzeumok és emlékhelyek Magyarországon

Az ajkai Fekete István Irodalmi Társaság gondozásában ismét megjelent az író emlékhelyeiről szóló bővített és javított kiadvány.