Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 07. 10:07, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A természetjárást népszerűsítő tematikus nap lesz a közmédiában

A természetjárást népszerűsítő tematikus nap lesz a közmédiában

A természetjárást népszerűsítő, Magyarország túraútvonalait és tájainak szépségét bemutató tematikus nap lesz szombaton a közmédiában Kékkör címmel.

Szombaton a Duna World és a Duna Televízió műsorában a Galyatetőn, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Baján és Debrecen környékén található túrahelyszíneket mutatják be a nézőknek, emellett az M1 aktuális csatorna is tervez kapcsolásokat - mondta el Siklósi Beatrix, az MTVA kiemelt projektekért is felelős főszerkesztője az MTI-nek.

Hangsúlyozta, hogy a tematikus nap célja a természetjárás megszerettetése, hiszen a túrázás közösségi és családi élmény. Hozzátette: a természetjárók kulturált körülmények között fedezhetik fel hazánk szépségeit, mivel Magyarországot ma már behálózzák a túraútvonalak a 2010 óta zajló több milliárdos beruházások eredményeként. Mint mondta, a nézők abba is betekintést nyerhetnek, hogy milyen történelmi és irodalmi emlékeket fedezhetnek fel túrázás közben.

A Kékkör napja - Sok millió lépés Magyarországon című tematikus nap fő helyszíne Galyaetető lesz, ahol az érdeklődők megkóstolhatják a Kékkör sört, valamint túrabotfaragáson, széképítésen és sátorbontó versenyen is részt vehetnek.

A műsor nézői megtudhatják, hogy mi nem hiányozhat a hátizsákból, hogyan kell elkészíteni egy szabályos tűzrakást, mi szükséges a kinti éjszakázáshoz és hogyan lehet baj esetén segítséget hívni, emellett szó esik majd a megfelelő túraöltözékekről, az erdő veszélyeiről és illemtanáról is.

Az adásban orvos szakértő ismerteti a kirándulás egészségmegőrző és egészség-visszaszerző szerepét, míg a Galyatetőn szeptemberben átadott turistaközpontról és kilátóról Kovács Csaba vezető építész beszél. A stúdió vendége lesz mások mellett Győri Tamás József, a Magyar természetjáró Szövetség igazgatója, Juhász Árpád geológus és Esztergályos Cecília színművész. A műsor stábja rajtuk kívül forgatott még Papp János és Für Anikó színművészekkel is.

Az 5 és fél órás adásban a közmédia munkatársai bejelentkeznek Bajáról és környékéről, a Balaton-felvidékről, Debrecenből és térségéből, valamint Galyatetőről, emellett felvételeket láthatnak a nézők a zalai erdei vasútról - sorolta a példákat Siklósi Beatrix.

Az Országos Kékkör szeptember végére újult meg teljesen, a beruházás 2,7 milliárd forintos uniós támogatással valósult meg - közölte korábban a Magyar Természetjáró Szövetség. Az Országos Kékkör egységesíti a három Kéktúrát, ezzel egy Európában egyedülálló, egységes kékjelzésű, 2550 kilométeres turistaút jött létre, amely körbejárhatóvá teszi az országot.

A három éven át zajlott 2,7 milliárd forintos fejlesztés keretében több mint 210 helyszínen zajlott fejlesztés: a nyomvonal megtisztítása mellett turistaházak, hidak, kilátók, források, pihenőhelyek épültek, illetve újultak meg, kerékpáros útvonalakat jelöltek ki. Újrafestették a jelzéseket, tízezer információs táblát helyeztek ki, emellett elvégezték az útvonal GPS-alapú felmérését is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.