Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 20. 17:29, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A törvényszékhez fordult a kormányhivatal a dombóvári polgármester ügyében

A törvényszékhez fordult a kormányhivatal a dombóvári polgármester ügyében

A Tolna Megyei Kormányhivatal pénteken kezdeményezte, hogy a Szekszárdi Törvényszék mondja ki az összeférhetetlenséget a dombóvári polgármester ügyében,

mivel Szabó Loránd a rá kiszabott ítélet ellenére továbbra is betölti a településvezetői tisztséget - erről Réger Balázs kabinetvezető-sajtófőnök tájékoztatta az MTI-t.

A kormányhivatal közleményében emlékeztetett: Dombóvár képviselő-testülete május végén határozatban kimondta az összeférhetetlenséget, miután a Kúria jogerős, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, egyben előzetes mentesítést tartalmazó ítéletet szabott ki Szabó Lorándra.
A független polgármester a Szekszárdi Törvényszéknél kért felülvizsgálatot, amely - határidőn túli döntéshozatal miatt, az érdemi vizsgálatot mellőzve – megsemmisítette a képviselő-testületi határozatot.
A Tóth Ferenc kormánymegbízott által jegyzett közleményben olvasható: a kialakult helyzet megoldása, az összeférhetetlenség alapjául szolgáló körülmények érdemi vizsgálata és elbírálása érdekében a megyei kormányhivatal a törvényben biztosított hatáskörében eljárva most a törvényszékhez fordult, kérve, hogy az mondja ki az összeférhetetlenséget.
A kormányhivatal közlése szerint a törvényszék - a kérelem beérkezésétől számított harminc napon belül - nem peres eljárásban, három hivatásos bíróból álló tanácsban hozza meg döntését. A döntés ellen a kézhezvételtől számított nyolc napon belül lehet fellebbezni, azt három napon belül a másodfokú bíróság bírálja el.
Szabó Loránd az MTI megkeresésére azt mondta: a kormányhivatalnak akkor van joga kezdeményezni az összeférhetetlenség kimondását, ha az önkormányzat nem dönt, vagy ha annak döntése jogszerűtlen.
Ez esetben alaki hiba miatt semmisítették meg a képviselő-testületi határozatot - jelezte Szabó Loránd. Hozzátette, véleménye szerint a törvényszék nem fogadhatja be a kérelmet, ő arra számít, hogy azt érdemi vizsgálat nélkül elutasítják.
Szabó Lorándot a Kúria jogerősen felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt ítélte két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre, mert a településvezető 2003-ban és 2004-ben testületi felhatalmazás nélkül adott megbízást arra, hogy utaljanak át 211 millió forintot önkormányzati cégeknek pályázati önerőre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.