Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 03. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A 'varázsgomba' pozitív személyiségváltozást okozhat?

A 'varázsgomba' pozitív személyiségváltozást okozhat?

Egy új kutatás - amely a tudósok szerint parázs vitákat fog kiváltani a tudományos világban és azon túl is.

Arra a következtetésre jutott, hogy az úgynevezett 'varázsgomba' nevű hallucinogén szer egyik összetevője tartós, pozitív személyiségváltozást idézhet elő. Az eredmények megkérdőjelezik azt az elméletet, amely szerint a személyiség pszichológiai szempontból az emberek legstabilabb jellemzője.

Szigorú, klinikailag ellenőrzött körülmények között végezték el a tudósok azokat a kísérleteket, amelyek során az alanyoknak a 'varázsgomba' nevű hallucinogén anyag egyik összetevőjét, a pszilocibint adták be. A kutatók ezután nem várt eredményeket tapasztaltak - írja a Journal of Psychopharmacology.

Az alanyok 60 százaléka esetében ugyanis a személyiség pozitív irányba változott a szer hatására: elméjük sokkal nyitottabb lett a világ dolgaira. Ami pedig igazán nagy meglepetést okozott, az az volt, hogy ez az állapot mindannyiuknál tartósnak bizonyult, és átlagosan egy évig fennállt.

A kutatás azért jelent nagy előrelépést, mert a szakemberek eddig úgy hitték, hogy a személyiség megváltoztathatatlan, és egyértelműen jellemez egy adott embert. A tudósok máris azon gondolkodnak, hogy a pszilocibint hogyan alkalmazhatnák terápiás célokra súlyosan beteg emberek esetében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára