Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 11. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: Bordi Anna

A virágok regénye és Luca-napi szokások a Dombóvári Herbáriumban

A virágok regénye és Luca-napi szokások a Dombóvári Herbáriumban

A Dombóvári Herbárium látogatóinak december első péntekén a Művelődési Ház adott meleg menedéket. Az állandó résztvevők mellé ebben a hónapban is több új érdeklődő csatlakozott.

Lehoczkyné Pörös Eszter illatos, meleg sült tökkel és a Jézus és a fenyő meséjével kedveskedett a jelenlévőknek.

Bártfai Attila nyugalmazott kertész-üzemmérnök, szaktanácsadó korábbi előadásain is hasznos tanácsokat kaptak a hallgatók. Ebben a hónapban Gabriele Tergit: A virágok regénye című könyve alapján mesés ókori kertekben tehettünk képzeletbeli kirándulást.

Hallhattuk, hogy a görögök nem sokat adtak a kertépítésre, de nagy tiszteletben tartották a mirtuszt és a babért. A babiloniak függőkertjeit viszont a világ hét csodái közt tartják számon. A rómaiak rózsakultusza, mely kezdetben a rózsát a szerelem és az ünnep virágának tartotta, a későbbiek során valóságos rózsaőrületté vált.
A virágok eredetét számtalan rege magyarázza különféle isteni és emberi történetekkel, a növények tudományos megfigyelését azonban Arisztotelész (i.e. 384-322) kezdte. Tanítványa Theophrasztosz, folytatva mestere munkáját,a több száz növény ismertetését már növényanatómiával is kiegészítette.

A herbárium háziasszonya a Luca napjához kötődő szokásokról, hiedelmekről, mágiáról mesélt. Megtudhattuk, hogy a Luca-búza vetése tulajdonképpen utánzó mágia, mellyel a következő év termését kívánták megjósolni. A karácsonyi ünnepek elmúltával a kicsírázott búzát a baromfival, szarvasmarhával etették meg, hogy a rontástól megóvják és biztosítsák a jövő évi szaporulatot.
A legismertebb Luca-napi kellék a Luca széke, amely a dombóvári fafaragó Bocz János kutatásai szerint 13 fajta fából, 13 darabból 13 napon át készült. Tulajdonosa, a karácsonyi éjféli misén ráállva megláthatta kik a boszorkányok.
Luca boszorkány ellen védekezni is lehet. Fokhagymát kell enni Luca napon, de kulcslyukba is lehet dugni, vagy ajtóra, ablakra, emberre, jószágra keresztet rajzolni vele.

A Dombóvári Herbárium 2013-ban is folytatódik, január első péntek délutánján szívesen várunk minden eddigi és újabb érdeklődőt.
A tervek szerint vendégünk Millisits Máté PhD, budapesti művészet- és egyháztörténész lesz, aki Mélius Juhász Péter legendás "Herbárium"-járól tart majd előadást.

Szöveg és képek: Bordi Anna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.