Városlista
2019. november 18, hétfő - Jenő

Hírek

2019. Október 11. 08:26, péntek | Helyi
Forrás: Dombóvári Belvárosi Általános Iskola

A Zene Világnapja a Dombóvári Belvárosi Általános Iskolában

A Zene Világnapja a Dombóvári Belvárosi Általános Iskolában

„Legyen a zene mindenkié!” – Kodály Zoltán

Az Unesco Nemzetközi Tanácsa 1975 óta Yehudi Menuhin javaslatára minden év október elsejét a zene világnapjának rangjára emelte.
„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói” – mondta Menuhin.

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola méltó követője e nemes napnak, ezért a muzsika uralta a napi munkát, tette színesebbé és vidámabbá a tanulást.
Reggeli ébresztőként a 3. a osztály tanulóinak furulyázására érkeztek a gyermekek és szüleik iskolánkba. A csendes és figyelmes fülnyitás után a legkisebbektől a legnagyobbakig két magyar népdal éneklésével ünnepeltünk együtt.

Kivételes volt ez a nap, mert a megszokott dallamcsengő helyett iskolánk legidősebb zeneis tanulói, a 8.a osztályosok, hangszerek megszólaltatásával szolgálták a tanórai be-és kicsengetést.

Délutáni programunk koronázásaként két koncerttel kedveskedtünk minden érdeklődőnek.

Elsőként az Aranykapu Zenekar adott fergeteges és interaktív hangversenyt a város óvodásainak, iskolánk kisiskolásainak. Igazi örömzene volt kicsinek és nagynak Töreky Zsuzsi (iskolánk volt tanulójának és tanító nénijének) műsora.
Később az idősebb korosztály, a felső tagozatosok kaptak ízelítőt megzenésített versekből a szekszárdi Csobogó Együttestől.

„Mondd meg nekem, mit dalolsz, megmondom, ki vagy. A bennünk tovább rezgő dallamok és foszlányaik olyat vallanak felőlünk, amit semmi lélekelemzés nem hoz felszínre. Bevilágítanak a lélek rejtett zugaiba, ahova másképp nem férkőzhetünk.” – Kodály Zoltán

Bódis Péterné

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 18. 08:42, hétfő | Helyi

Könyvbemutató Zircen

November 15-én, a még tavaly december 7-én felavatott Fekete István dombormű koszorúzása után a zirci Országzászló Alapítvány tagjai és a meghívott vendégek a Városháza Dísztermében könyvbemutatóra gyűltek össze.

2019. November 18. 08:40, hétfő | Helyi

A rendőri hivatást népszerűsítették

A dombóvári rendőrök meghívást kaptak a helyi szakképző iskola pályaorientációs napjára.

2019. November 15. 16:27, péntek | Helyi

Fergeteges, vidám táncház a Márton-napon

A Dombóvári Belvárosi Általános Iskola alsó tagozatos német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjai november 12-én fergeteges műsorral és táncházzal emlékeztek meg Szent Mártonról.

2019. November 15. 10:30, péntek | Helyi

Élő hal vásár lesz november 16-án délelőtt Dombóváron, Döbröközön és Dalmandon

07.30–08.30-ig a Kokolino Zöldség-Gyümölcsösnél: Dombóvár, Dombó P. u. 42., 09.00–09.30-ig Döbröközön, a Katica Zöldségboltnál, 10.00–10.30-ig Dalmandon, a Zöldséges udvarában.