Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Június 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Adóellenőrzésre számíthatnak a magánorvosok Észak-Alföldön

Adóellenőrzésre számíthatnak a magánorvosok Észak-Alföldön

Kiemelt figyelmet fordít a jövőben a magánorvosok ellenőrzésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Észak-alföldi Régió három térségében, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a regionális adó főigazgatóság sajtóreferense hétfőn. Magyar Norbert tájékoztatása szerint a régióban egyéni vállalkozóként 1024 orvos tart fenn magánrendelést főállása mellett. Az érintett kör nagy része, közel fele, mindhárom megyében kiegészítő tevékenységként működteti magánpraxisát.

A tavalyi személyi jövedelemadó bevallások alapján a tételes költségelszámolást alkalmazó orvosok bevételük jelentős hányadát, átlagosan mintegy 80 százalékát költségként számolták el, és több, mint negyedrészüknek nem is volt jövedelme, illetve veszteségesnek vallották vállalkozásukat.

A bevallási adatok azt tükrözik, hogy az észak-alföldi egyéni vállalkozó orvosok nyeresége alig haladja meg átlagosan az évi egymillió forintot.

A sajtóreferens ugyanakkor megjegyezte: 'a tapasztalatok szerint azonban többségük életszínvonala átlagon felüli, luxusautóval közlekednek, luxusingatlanokban élnek'.

Magyar Norbert elmondta azt is, hogy a közelmúltban egy fogorvos 'akadt fenn a NAV ellenőrzési hálóján', aki egy adott időszakon belül alig egyharmadát fizette meg az egészségügyi hozzájárulásnak, illetve nem fizetett meg több millió forint személyi jövedelemadót és egyéb közterhet sem.

A vizsgált fogorvoson keresztül eljutottak egy másik fogászhoz is, aki kollégájához hasonlóan nem a megfelelő összegű egészségügyi hozzájárulást fizette.

Mindkét fogorvos a jövedelme, illetve a nyeresége minimális része után vallott csak adófizetési kötelezettséget - emelte ki a referens.

Magyar Norbert hangsúlyozta: vagyonosodási vizsgálat lehet a vége annak, ha valaki bevallásában valótlan adatokat közöl. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ugyanis az adatbázisában lévő bevallási adatok, információk, például ingatlan- és gépjármű- nyilvántartás, illetve a helyszíni ellenőrzések révén pontos képet kap arról, hogy az adózó eltitkolt-e valamit.

Lebukás esetén, a költségvetésnek okozott kár megtérítésén túl, több millió forint bírságot, valamint késedelmi kamatot is fizetnie kell az érintetteknek.

A sajtóreferens hozzáfűzte, hogy a NAV vizsgálata előtt önellenőrzéssel, akár évekre visszamenően is módosítani lehet a bevallási adatokat, szankciók nélkül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket