Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Május 09. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Ágazati bértámogatás: érkezik a májusi kompenzáció is a cégek számláira

Ágazati bértámogatás: érkezik a májusi kompenzáció is a cégek számláira

A kormányhivatalok a napokban előlegként utalták el a májusi bértámogatásokat, a programban így már összesen több mint 84 milliárd forintot fizettek ki idén

- közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkárt idézve szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Schanda Tamás hozzátette: eddig mintegy 30 ezer, a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozás kapott segítséget 176 ezer munkavállalója megtartásához. A cégeknek azonban érdemes más lehetőségeket is megfontolniuk ahhoz, hogy megerősödve kezdhessenek bele újra a munkába - javasolta.

Azt mondta: Magyarország nemzetközi összehasonlításban is élen jár az átoltottságban, ennek köszönhetően a kormány elkezdhette a gazdaság újraindítását. Egyre több szolgáltatás válik ismét elérhetővé, és az emberek fokozatosan visszatérhetnek megszokott életükhöz. Ezzel rengeteg munkavállaló is visszakapja a lehetőséget arra, hogy dolgozhasson - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány egyik legjelentősebb intézkedése az ágazati bértámogatás, amely a legrosszabb helyzetbe került szektorok cégeinek segít. Elsősorban a turizmus-vendéglátásban és a szabadidős szolgáltatásokban tevékenykedő vállalkozások igényelhetnek állami hozzájárulást a munkahelyek megőrzéséhez május végéig. A programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi - emlékeztetett.

Schanda Tamás kitért a Magyar falu vállalkozás-fejlesztési programra is, amelyben a kisebb településeken működő cégek pályázhatnak ötmilliárd forintra. A pályázók 2-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, amelyet sokféle célra használhatnak fel. A lehetőség igénybevételéhez akár 30 százalék önrész is elegendő - ismertette a program részleteit.

Az államtitkár további lehetőségként említette még a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt, amelyet 10 millió forint értékben, 10 évre vehetnek fel a kisebb vállalkozások, a törlesztést pedig elég akár 3 év múlva megkezdeniük.

Kiemelte: az ITM elsődleges feladataként kezeli a munkahelyek megtartását, újak létesítését. A munkaalapú társadalom kiépítésében elért eredmények válságállónak bizonyultak, a foglalkoztatottak száma ismét meghaladja a 4,6 millió főt Magyarországon - mondta, hozzátéve: a munkavállalók száma jellemzően a magas hozzáadott értéket termelő ágazatokban nőtt, az IT szektorban több mint 34 ezerrel, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységben pedig mintegy 26 ezerrel.

A képzett és tapasztalt informatikusok, fejlesztőmérnökök és kutatók célzott bértámogatását május 23-ig kérhetik még a cégek. A kormányzati intézkedések a járvány kitörése óta összesen mintegy 1,7 millió munkahely megvédéséhez járultak hozzá - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára