Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. December 27. 13:15, kedd | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József múzeumigazgató

Ajándék csónakfibula „hajózott be” a dombóvári múzeumba

Ajándék csónakfibula „hajózott be” a dombóvári múzeumba

Dombóvár városa, egyúttal a Dombóvári Városszépítők által működtetett Helytörténeti Gyűjtemény igen szép év végi ünnepi ajándékot kapott egy - magát megnevezni nem kívánó - helyi polgártól.

A tulajdonos családja házuk felújítása közben az 1960-as évek elején számos őskori fém- és kerámia emléket talált. Egy tárgyat, egy nagyméretű bronz fibulát (azaz díszített, a ruha összefogására szolgáló tűt) a család évtizedeken át megőrzött. Ezt ajánlotta fel a december 23-án délután a múzeum vezetőjénél megjelent beszolgáltató, aki azzal a feltétellel adományozta azt a helyi közgyűjteménynek, hogy az továbbra is és végleg Dombóváron maradjon.

A régészeti szakirodalomban csónakfibulának nevezett viseleti tárgy nevét kengyelének sajátos formájú kiképzéséről kapta. Ezek a jellegzetes formájú, általában gazdagon díszített kapcsolótűk a kora vaskorban feltehetően az itáliai divat ösztönzésére terjedtek el, s hamarosan a helyi műhelyeik is másolni kezdték. A dombóvárihoz hasonló példányok a világhírű ausztriai Hallstatt temetőjének gazdag sírjaiból és a Dunántúl több lelőhelyéről is ismertek. A mintegy 2700 éve valószínűleg a Kapos folyó mentén viaszveszejtéses technológiával öntött tárgy gyönyörű példa a korszak széleskörű kapcsolatrendszerére, egyben jól mutatja a kora vaskori fémművesség fejlettségét is. A nagylelkű adományozó segítségével a csónakfibula tudományos feldolgozása során Dombóvár története újabb, különösen izgalmas időszakába nyerhetünk bepillantást.

forrás: Kriston Vízi József dr., Dombóvár - e-mail: muzeum.dombovar@gmail.com
fotó: archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.