Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Október 23. 14:18, vasárnap | Belföld
Forrás: Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, MTI

Aknamentesítés a horvát-magyar határon: elstartolt a nemzetközi projekt

Aknamentesítés a horvát-magyar határon: elstartolt a nemzetközi projekt

Az EU támogatását élvező kezdeményezés gazdái megszüntetik a korábbi háborús aknaszennyezést a horvátországi Eszék-Baranya és a magyarországi Baranya határán, a Dráva és a Duna által határolt területen.

Zdravko Modrusan, a Horvát Aknamentesítési Központ igazgatója (b) és Dakos József, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a Duna-Dráva közti aknaszennyezett területek rehabilitációja (De-mine HU-HR) című projekt magyarországi nyitó konferenciáján október 21-én Pécsett, a megyei önkormányzat épületében. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Az aknamentesítés mellett a két ország érintett határvidékén a fenntartható, vonzó és biztonságos környezet megteremtését is célzó kétéves kezdeményezés a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében kap 3 millió eurónyi támogatást az Európai Uniótól.

Horvátországban az elmúlt években meghatározott aknagyanús területek közül Belišće, Donji Miholjac, Petlovac és Draž közelében 1.560.000 m2 területen aknamentesítenek.

Magyar oldalon a Dráva kifolyásától a Dunáig húzódó, közel 80 km hosszú „D” jelű határszakaszon hajtanak végre aknafelderítést és fizikailag megjelölik az aknaveszélyes, aknagyanús területeket. Továbbá Akna Információs Adatbázist (MID) hoznak létre, és rangsorolják az aknaszennyezett területeket. Az aknagyanúsnak talált részeket aknamentesítik és helyreállítják az eredeti környezetet.

A projekt a Horvát Aknamentesítési Központ és Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködésében valósul meg. Társult partnerként vesz benne részt a Horvát Köztársaság Belügyminisztériuma, az Eszék-Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk