Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 22. 08:53, szerda | Helyi
Forrás: Arrabonamédia

Allergiaszezonban az eukaliptusz a jóbarát

Allergiaszezonban az eukaliptusz a jóbarát

Minden évben a jó idő beköszöntével elkezdődik az allergiaszezon is. Utánajártunk, hogy miért reagál allergiás tünetekkel a szervezet ilyen esetben és mivel lehet ezeket természetesen csökkenteni.

Miért vannak az allergiás tünetek?

A szervezetünk ilyenkor úgy érzékeli az idegen anyagokat, mint amilyenek a felszabaduló pollenek, mintha veszély lenne, például egy fertőzés, vagy vírus. Ezért megnöveli a nyáktermelődést, ami a nyálkahártyák gyulladásához, orrduguláshoz, vezetnek, valamint szemviszketést, tüsszögést okozhatnak. Mivel ilyenkor agy koncentrációban jut az szervezetünkbe a virágpor, növényi pollen, ezért az allergiások számára ez egy nagyon kellemetlen időszak. Erre manapság számtalan allergiagyógyszer áll rendelkezésünkre, bár mint mindennek, ezeknek is lehetnek mellékhatásaik. Amennyiben valaki mégis a természetes megoldásokat kedveli, akkor a legtökéletesebb megoldást jelentik a természetes eredetű illóolajok. Nagyon kedvező hatással rendelkeznek ilyen esetben a borsmenta, citrom, eukaliptusz illóolajok. Ha pedig erre is rásegítenénk egy picit, akkor érdemes ellátogatni egy sóbarlangba is a fentiek használata mellett.

Eukaliptusz olaj

Az eukaliptuszolaj nagyon sok orrdugulással járó állapot esetében, mint amilyen a szénanátha, hasznos és nagy segítséget jelent. Az eukaliptusz illóolajban lévő eukaliptol segíti a légutakban letapadt kóros váladék elfolyósítását és kiürülését, javítja a légutak átjárhatóságát, vagyis remekül alkalmazható a szénanátha tünetek csillapítására. Ez azért is hasznos, mivel könnyebbé teszi a légzést, így kevésbé kell szenvedni a levegő hiányától. Emellett gyulladáscsökkentő, érzéstelenítő és fájdalomcsillapító hatása is van, nem véletlenül alkalmazzák rovarcsípésre kifejlesztett stiftben is. Az eukaliptusz megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, mikroorganizmusoktól, amiket a testünk allergénként azonosít.

Hogyan használjuk?

Amint van egy kis időnk relaxálni, 5 csepp eukaliptuszolajat keverjünk össze jojoba vagy kókuszolajjal, majd kenjük be vele a mellkasunkat, a halántékunkat, és lélegezzünk mélyeket. Hamarosan sokkal könnyebben megy a légzés, mint a krémezés előtt.
Inhalálásra is hatékonyan használható. Forraljunk fel egy csésze vizet és majd 1-2 csepp eukaliptuszolaj hozzáadása után borítsunk a fejünkre egy törölközőt és inhaláljuk bele 5-10 percig. Gyerekeknek 5 éves korig nem ajánlott az arcra kenni!

Amennyiben légúti panaszoktól szenvedsz, nagyon hatásosak lehetnek az alábbi természetes, növényi illóolajok, mint, az ánizs, borsosmenta, citrom, citromfű, eukaliptusz, édeskömény, fahéj, fenyőfélék olajai, kakukkfű, kámfor, kamilla, levendula, rozmaring, szantálfa. Ha nem tudod mindig magadnál tartani őket, akkor indulás előtt csepegtess pár cseppet egy zsebkendőre és tartsd magadnál szükség esetére.

Címkék: allergia, eukaliptusz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.