Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Április 06. 18:13, csütörtök | Helyi
Forrás: www.facebook.com/dombomedia.hu

Ambrus Sándor emlékkiállítás Dombóvár Város Könyvtárában

Ambrus Sándor emlékkiállítás Dombóvár Város Könyvtárában

Ambrus Sándor, városunk elhunyt díszpolgárának 15 bronz domborművét állították ki, melyeket azokról a zeneszerzőkről, művészekről, egyházi- és irodalmi személyekről alkotott, akik hatással voltak munkásságára.

Ambrus Világa címmel nyílt kiállítás a Város Hete alkalmából Dombóvár Város Könyvtárában. Ambrus Sándor, városunk elhunyt díszpolgárának 15 bronz domborművét állították ki, melyeket azokról a zeneszerzőkről, művészekről, egyházi- és irodalmi személyekről alkotott, akik hatással voltak munkásságára.

A kiállítást Katatics Zsuzsanna rajztanár, festőművész nyitotta meg, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy Ambrus Sándor grafikái és domborművei mindent elmondanak maguktól a 49 éves korában elhúnyt szobrászművészről, így nem kell bemutatni az alkotót a dombóváriaknak.

Kiemelte, minden művésznek, alkotónak megvannak a maga stílusjegyei. Ambrus Sándor például néhány vonallal képes volt olyan önkifejezést létrehozni, amellyel kevés művész rendelkezik. A rajztanár, festőművész szerint Ambrus Sándor egy eléggé introvertált alkat volt, zárkózott természetű, ritkán szólt, de akkor nagyon velős dolgokat hallhattunk tőle – emlékezett vissza Katatics Zsuzsa, aki Ambrus Sándorral és Varga Gábor szobrászművésszel tervezett egykoron egy művészeti udvart Dombóváron, de a megvalósítása már csak terv maradt.

A kiállított 15 alkotás egy magángyűjteményből való, melyek Ambrus Sándor életében fontos szerepet játszó nagy emberekről, főleg a 19. század második felének nagy szülöttjeiről szólnak. Megtalálhatóak köztük zeneszerzők, írók, festők és egyházi személyek is, többek között Kassák Lajos, Kodály Zoltán, Igor Stravinsky és nem utolsó sorban Assisi Szent Ferenc is.

A tárlat április 29-ig látható a Dombóvár Város Könyvtárában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.