Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2016. Szeptember 08. 11:02, csütörtök | Sport

Ámon Olivér és a Extreme Technical Weekend

Ámon Olivér és a Extreme Technical Weekend

Extreme Technical Weekend IV. + Smoke&Charm Évadzáró Országos Diesel Találkozó - 2016.09.11. - Hungaroring
Ámon Olivér profi drift versenyzőt kérdezem a szeptember 11-i Extreme Technical Weekend IV. előtt.

De, mielőtt belekezdenénk a beszélgetésbe, mesélnél magadról a portálolvasóknak! Például mióta vagy drift versenytő, hogyan jött a gondolat, hogy ilyen jellegű "sportot" űzzél?
- Ámon Olivér vagyok, 23 éves, profi Drift versenyző.
Autós pályafutásomat 4 évesen kezdtem gokart-al.
9 éves koromtól egy 124-es Mercivel vettem rész FRT illetve ehhez hasonló versenyeken, amelyek általában reptéren, vagy a Kakucs-Ringen kerültek megrendezésre.

Mivel már a kezdetektől hátsókerekes autót hajtottam, szinte akaratlanul is elkezdtem keresztben autózni - ami persze a mért idő rovására ment - így a későbbiekben két rajtszámmal indultam, egyik az úgynevezett “teszt kategória” volt, ahol nem mérték az időt, a másik pedig a hagyományos ahol igyekeztem nem elfüstölni a hátulját, hanem sietni.

2010-ben jött az ötlet, hogy egy bontásra ítélt Mercedes S600-ból versenyautót építünk. Az autó 2011 elejére el is készült, le tettem a profi licencet és belekóstoltam a hazai Drift Bajnokságba, illetve az akkor frissen indult Gymkhana Bajnokságba.
A bálna merci sokak kedvence volt a pályán, a V12-es motor üvöltése és a több mint 5m hosszú karosszéria teljesen egyedülálló volt a mezőnyben. Különösen a Gymkhana versenyeken, ahol a pálya olyan szűk volt a kocsinak, hogy elől és hátul 10-10cm maradt az autó és a hordók közt.

Az S600 mai napig harcra készen áll, de már nyugdíjaztuk - évente maximum egyszer vesszük elő megjáratni.
Az új autóról később mesélek.

Új aszfalt vár a Hungaroringen téged és a sporttársaidat. Mi jelent az új fogalma egy drift versenyzőnek a korábbi "felgumizott! pályához képest?

- Életemben egyszer mentem ilyen új aszfalton.
A Zsámbéki Driving-Camp pályára én húztam az első gumi csíkot, még az S600-al. Nagyon várom az első köröket a Hungaroringen, és biztos vagyok benne, hogy a nap közepére már rendesen fel lesz gumizva az ív.

Mivel tudsz esetleg jobbat menni mint korábban ugyanitt?

- Az autó sokkal jobb lett az előző évhez képest, és jobban össze is szoktam vele. Az idei szezon rengeteg tapasztalattal gazdagított, amit hasznosítani tudok a pályán, és igyekszem mindent kihozni magamból és kocsiból.

Mit lehet tudni az idei autódról?

- Az alap egy dízel C-osztály (W202), amibe belefaragtuk az S 6000ccm V12 motorját. A súlyelosztás miatt a tűzfalat megvágtuk, és hátrébb került a motor. A váltó egy 530-as BMW-ből van, duplatárcsás szinter kuplunggal.
Az idei év fejlesztése a turbó. A helyszűke miatt a vezető ülés mögött kapott helyet, a vizes intercooler a hátsó ülés helyén, ennek a hőcserélője pedig a csomagtartóban. A levegőt a tetőről kapja, a cooler csövek a kardán alagúton mennek előre a motorhoz.
Jelenleg csupán 0,6bar-on használjuk az autót, így 630HP és 900Nm, ami bőven elégnek bizonyult.

Milyen céllal is érkezel a versenyre? A nézőknek szeretnél autózni, vagy azért a serleg is jól jönne a nap végén?

- Nagyon fontos számomra a jó helyezés, hogy a bajnokságban megtartsam a dobogós helyemet.

A hungaroringen mivel másabb érzés versenyezni mint másutt, Mit ad neked a nagy széles pálya?

- Tavaly vettem először részt a Hungaroringi drift versenyen, és nagyon megfogott. A nyomvonal gyors, nagy íveket írunk és különleges élmény egy F1 pályán keresztben menni.

Köszönöm a támogatást csapatomnak a Markom Racing Team-nek, a Cola-Trans kft-nek, plasticmasters.hu-nak, és a családomnak!

Szurkoljunk közösen Olivérnak és sporttársainak az Extreme Technical Weekend IV. + Smoke&Charm Évadzáró Országos Diesel Találkozó - 2016.09.11. - Hungaroringen!

- Hajósi Miklós -
www.hajoka.hu

Címkék: autósport, drift

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 27. 16:20, szombat | Sport

A Forma-1 bevételei tavaly 877 millió dollárral csökkentek

A Forma-1 bevételei tavaly 877 millió dollárral, vagyis 43 százalékkal csökkentek a koronavírus-járvány következtében.

2021. Február 23. 08:39, kedd | Sport

Újabb statisztikában abszolút csúcstartó Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo végzett az élen a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS) a 21. századi meccsszámok alapján készített listán,

2021. Február 17. 16:53, szerda | Sport

Barni és Roli az FRT.HU Kupán

Két szabadedzés és három mért kör várt a raliversenyző párosra a Valentin nap előtt megrendezett FRT.HU Kupán.

2021. Február 12. 10:10, péntek | Sport

Bátyi & Bátyi R-CUP bajnokok!

Az éves értékelést a Lada Gr "A" kategória Bajnok párosa a Bátyi Barnabás - Bátyi Róbert nyerte az R-CUP Challenge bajnokságban.