Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. December 17. 09:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Antibakteriális kesztyűt fejlesztett egy manufaktúra és a pécsi egyetem

Antibakteriális kesztyűt fejlesztett egy manufaktúra és a pécsi egyetem

Antibakteriális bőrkesztyűt fejlesztett a Karma Pécsi Kesztyű családi manufaktúra és a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az Invisible Pro nevű termék hatékony megoldást kínál a kórokozók legyőzésére

- tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

Azt írták, a fertőzéses megbetegedések hatalmas kockázatot jelentenek, gyors terjedésük legfőbb oka - a személyes kontaktus mellett - azon felületek érintése, amelyeken a kórokozók hosszú ideig fertőzőképesek maradhatnak.

Az egyetem Márk Lászlót, a PTE Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatóját idézve hangsúlyozta: felületfertőtlenítésre általában etanolt, izopropil-alkoholt vagy hidrogén-peroxidot használnak. Ezek hatékonyan csökkentik a csíraszámot, de a hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki.

"Az együttműködéssel olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát sikerült kifejleszteni, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását" - hangsúlyozta a szakember.

Hornicz Bernadett, a családi vállalkozás gazdasági vezetője az egyetem közleménye szerint azt mondta: a cég eredeti elképzelése az volt, hogy a pandémia idején segítsen az embereknek "a gumikesztyűk leváltásában". Így "született meg" a hazai és a nemzetközi piacon is keresetté vált fertőtleníthető bőrkesztyű, amelyet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara bevonásával a PTE-vel együttműködve sikerült továbbfejleszteni.

Piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelenlegi egészségügyi helyzetben fontos termék jött létre - jelentette ki.

Az egyetem kitért rá, a kesztyű prototípusai néhány hónap alatt elkészültek. Azokat a PTE szakemberei az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján laboratóriumokban vizsgálták meg, tesztelték antibakteriális hatását, az impregnált felület fizikai, kémiai kopásának mértékét.

Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű - olvasható a közleményben.

Fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.