Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Június 10. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: helyi híreink szerkesztője

Aranygyűrű a német-magyar barátság elmélyítéséért

Aranygyűrű a német-magyar barátság elmélyítéséért

Arany emlékgyűrűt adományozott a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat a Stuttgarthoz közeli Kernen im Remstalban élő Gerd és Helga Mannussnak.

A kitüntetéseket július 2-án Glaub Róberttől, a nemzetiségi testület elnökétől és alelnökétől, Tigelmann Pétertől vette át a házaspár számos meghívott között Stefan Altenberger kerneni és Szabó Loránd dombóvári polgármester jelenlétében.

Képünkön balról jobbra: Helga Mannuss, Tigelmann Péter, Glaub Róbert és Gerd Mannuss
(fotó: Tilinger Sándor)

Mint Glaub Róberttől megtudtuk, a nemzetiségi - korábban kisebbségi - önkormányzat 2000-ben alapította az „Emlékgyűrű a dombóvári német kisebbségért” elismerést, amelyet korábban a dombóvári Tanner János és felesége, valamint Rochner Eckehartné kapott meg.

Helga és Gerd Mannuss kitüntetésére a Dombóvár és Kernen im Remstal közötti testvérvárosi kapcsolat létrehozásának huszadik évfordulója jelentett kitűnő alkalmat. A partneri viszony ápolásában ugyanis a kezdetektől mindketten kulcsszerepet töltöttek be. Az aranygyűrűvel a házaspárnak a német-magyar barátság erősítése érdekében, valamint a dombóvári svábság és az anyaország közötti kapcsolat építésében kifejtett tevékenységét ismerte el a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat - mondta a testület elnöke.

Grünwald Pálné, a Dombóvár-Kernen i.R. Baráti Kör Egyesület elnöke munkatársunknak adott interjújában a Mannuss-házaspárnak a német-magyar kapcsolatok szervezésében betöltött szerepét méltatta: Gerd Mannuss Heinrich Becht kerneni építési vállalkozó alkalmazottjaként a 70-es évek elején járt először Magyarországon. Felesége és ő később számos magyarországi útjára elkísérte az észak-baranyai Gerényesről Németországba kitelepített cégtulajdonost. A házaspár az odakint Römer Kirbe néven ismert rommelshauseni (Kernen része) és a gerényesi búcsú szervezésében volt aktív. Szervezték továbbá a kitelepítettek és az itthon maradottak rendszeres találkozóit. Alakult egy úgynevezett Heimatverein (Szülőföld-egyesület). Ennek az összes iratát Helga Mannuss kezelte Heinrich Bechtnél, azaz úgymond jegyzőkönyv-vezető volt. De ezen felül a protokolláris teendőkért is felelt. A házaspár alapítója volt a Kernen-Dombóvár testvérvárosi kapcsolati egyesületnek, amelynek Helga Mannuss két évvel ezelőttig elnökségi tagja volt, Gerd Mannuss pedig 1998 óta elnöke. Mindketten táncoltak a rommelshauseni kitelepítettekért alakult német nemzetiségi tánccsoportban, emellett rengeteg rendezvényt szerveztek. A legnagyobb ezek közül a Magyarország vendég Kernenben címet viselte 2009-ben. Számos ifjúsági programot is megvalósítottak. Sokszor fogadtak magyar gyerekeket, akik két hetet tölthettek el családoknál Kernenben gyakorolva a német nyelvet. Mindezeken túl rendszeresen szerveztek adományt Dombóvárra. Mind Helga, mind Gerd Mannuss jövőre hetvenéves lesz, így szeretnének már háttérbe vonulni, átadni a stafétát valaki másnak, aki kötődik Magyarországhoz.

Megérdemli ezt a kitüntetést a Mannuss-házaspár. Kitűnő gondolat volt a német nemzetiségi önkormányzat részéről az aranygyűrű adományozása. Munkájuk elismerése egyébként nem előzmény nélküli Dombóváron: előbb Helga, majd Gerd kapta meg a város társadalmi szervezetei által alapított Civil Díjat - zárta szavait Grünwald Pálné.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.