Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2014. Április 25. 15:19, péntek | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum

Arcképcsarnok – Dr. Farkas Jenő

Arcképcsarnok – Dr. Farkas Jenő

Április 9-én közel 25 fő gyűlt össze a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben az Arcképcsarnok-sorozat első összejövetelén, ahol a néhai Dr. Farkas Jenőre emlékeztek a megjelentek.

Közöttük voltak családtagok, pedagógustársak, tisztelők, sokan, akik szerették Jenő bácsit.
Müller Ádám múzeumvezető köszöntő szavai és az est moderátora, Máté László felvezető gondolatai után a jelenlévők megnézték az egykori Városi Televízió (VTV) Dr. Farkas Jenőről készített portréfilmjét. (A Tanár Úr a felvételen szerényen hallgatott kitüntetéseiről, érdemeiről, szívesebben mesélt az iskolai nevelésről, a felnőttoktatásról, melyben évtizedeken keresztül részt vett. Mi, dombóváriak viszont tudjuk, hogy a TIT több alkalommal elismerte munkásságát, többszörösen Kiváló Tanár, Apáczai Csere János díjas pedagógus, a Dombóvár Város Elismerő Díszjelvényének tulajdonosa is volt.)

A filmet követően Máté László invitálására közös beszélgetés kezdődött a gazdag életpályáról, szakmáról, hivatásról, a családról.
Özvegye, Dr. Farkas Jenőné, Panni néni a meghatottság hangján mesélt a közösen átélt évekről, élményekről. Farkas György, agrármérnök arról mesélt, miként terelte - a vadászat iránt egyébként nem érdeklődő - édesapja őt, a természet, a vadászat szeretetének irányába, s ez egész életére kihatott.
Ezután több jelenlévő nyugdíjas pedagógus mesélt Jenő bácsiról, mint szakfelügyelőről (irányelve volt: átadni a tudást, segíteni a pedagógusok munkáját), az iskolaigazgatóról (tekintélye személyiségéből, nagy szakmai tudásából, elkötelezettségéből fakadt), a pedagógusról, az új típusú fizikaoktatást biztosító tankönyvek, munkafüzetek szakmai lektoráról.
Felszólat Tóth Ferenc agrármérnök is, aki a Dalmandi Mezőgazdasági Kombinátban dolgozott együtt Dr. Farkas Jenővel, ahol a Tanár Úr tolmácsként segítette az ott folyó tevékenységet.
Többen is beszéltek még Jenő bácsihoz fűződő élményeikről, a jelenlévők közösen szőtték az emlékezés fonalát.

A családias hangulatú összejövetel zárásaként Máté László megköszönte a családtagoknak, jelenlévőknek a részvételt, s invitált mindenkit, hogy jöjjön el a sorozat következő összejövetelére, melyre május hó 16-án kerül sor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:03, hétfő | Helyi

Áldozatot követelt egy dombóvári lakástűz

Május 18-án, szombat reggel érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Dombóváron kigyulladt egy lakás.

2024. Május 19. 15:59, vasárnap | Helyi

Középiskolások Buzánszky Jenő Emléktornája Dombóváron

A Buzánszky Jenő Sportkomplexum 2022-ben átadott műfüves pályáján ismét megrendezésre került a legendás dombóvári futballista tiszteletére a középiskolások tornája.

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.