Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 12. 14:52, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Arra ébredtek, hogy el vannak vágva a külvilágtól

Arra ébredtek, hogy el vannak vágva a külvilágtól

Montenegróban több száz falut vágott el a hó a külvilágtól szombatra virradóra.

Romániában nyolc ember fagyott halálra, Rómában a hatalmas hó megbénította a közlekedést, míg Ausztriában és Németországban már enyhülésre számítanak a közeli napokban.

Eddig több mint 600 halálos áldozatot követelt Európában a több évtizedes hidegrekordokat döntő idei tél. Elsősorban a hajléktalanok körében szedi áldozatait a mínusz 20-25 fokos éjszakai fagy. A cseh hegyekben a hétvégén mínusz 40, Prágában mínusz 25 fokos hideget várnak. Romániában az elmúlt 24 órában nyolc ember fagyott halálra, Görögországban ötre, Olaszországban 45-re emelkedett a halottak száma – jelentették szombaton kora délután.

Montenegróban a hatóságok szerint 63 éve nem esett ennyi hó, több száz falut vágott el a külvilágtól, és az apró ország repülőtere is megbénult. Kolasin hegyi városnál egy helyi vonatot a sínekre zúdult lavina állított meg, az utasok gyalogosan kerülték meg az akadályt és a mentésükre küldött vonattal folytathatták útjukat. A hó lényegében a fővárost, Podgoricát is elszigetelte, járhatatlanok az utak.

Olaszország középső és déli részére évtizedek óta nem látott mennyiségű hó hullott, Rómát szombatra virradó éjjel jeges vihar lepte meg, és a szakadatlanul eső hó mindent elborít, teljes a közlekedési káosz. Fiumicino repülőterén péntek este 20 járatot töröltek, az utasok a repülőtéren töltötték az éjszakát, a Róma központját összekötő vonatok óriási késéssel közlekedtek, a regionális vonatforgalom pedig egy időre összeomlott.

Az Örök Város nevezetességeit hatalmas hó fedi el a turisták elől, a Spanyol lépcső, a Trevi-kút, a Piazza Navona ki se látszik alóla. Lezárták a Colosseumot, a Forum Romanumot, a Palatinus dombot. Abruzzo régió hegyvidékein a lakosság kiéhezett farkasokat látott. Nápolyban az összes templomot nyitva tartották, hogy fedelet nyújtsanak a hajléktalanok számára.

Ausztriában a hétvégén még tart a kemény hideg, de a hét elején napközben már fagypont fölé is emelkedhetnek a hőmérők higanyszálai. Szombatra virradó éjjel a „legmelegebb” mínusz 9,1 fokkal a karintiai Gmünd volt.

Németországban a hétvégén még havazásra számítanak, keddtől várnak enyhébb időt, már az éjszakai fagyok is megszűnhetnek – ez alól kivétel a hegyvidék.

Százezrek korcsolyáztak Hamburgban

Rendkívül hideg éjszaka várható Szlovákia északi régióiban vasárnapra virradó éjszaka - figyelmeztetett a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet szombaton. A meteorológiai előrejelzés szerint az ország északi részén sarki éjszakára kell számítani. Ez mínusz 20 Celsius-fok alatti hőmérsékletet jelent, de helyenként mínusz 30 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet.

Több százezren korcsolyáztak szombaton az Aussenalsteren, Hamburg közepén, ahol a folyó tóvá alakul, miután több mint 20 centiméter vastagságú jég borította be a vizet. A Németország egyéb tájaihoz képest kimondottan enyhe, 0 fok körüli hőmérsékletben helybeliek és turisták Franciaországból, Hollandiából, Olaszországból élvezték a téli örömöket. Hamburg erre a hétvégére – péntek déltől vasárnap este 6-ig – egymillió vendéget vár, amire a helyi turistahivatal is felkészült.

Az Aussenalstert 10 helyen és nem kevesebb, mint 33 ízben ellenőrizték, hogy biztos legyen rajta a veszélymentes sportolás. 15 év óta most először fagy be a hamburgi folyó annyira, hogy bátran rámehetnek a jégsportok kedvelői. 1997-ben is több százezren keresték fel a mintegy 28 centis jéggel borított hatalmas vízfelületet.

Rendkívüli állapot Montenegróban

Montenegróban kihirdették a rendkívüli állapotot szombaton, miután hatalmas mennyiségű – a fővárosban fél méter vastag – hó esett. A döntést az Országos Biztonsági Tanács Filip Vujanovic államfő vezetésével hozta meg – jelentette a podgoricai média szombat este. Ennek értelmében a vállalatokat és a hatóságokat a belügyminisztérium hatáskörébe utalják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.