Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Május 07. 06:00, szerda | Belföld

Áruház parkolójában büntethet a rendőr? Érvényes a KRESZ? – Jogos kérdés

Áruház parkolójában büntethet a rendőr? Érvényes a KRESZ? – Jogos kérdés

Ezekre a kérdésekre keresi a választ az onlinejogsebesz.hu legújabb kérdezője, aki az egyik áruház rokkant parkolójában állt meg szabálytalanul. Utólag egy 100 ezer forintos csekket kapott büntetésül.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Késő este sötétben, zuhogó esőben, rossz közvilágítás mellett, leparkoltam a Tesco parkoló rokkant parkolójában! Mire kiértem a rend őre ott volt és meg akart büntetni, én ez ellen tiltakoztam, mire ők elmentek! 1 hét múlva kaptam egy 100 ezres csekket. Arra hivatkoznak, hogy a Tescoban a KRESZ szabálya él.

Utána néztem, hogy a közforgalom előtt nyitott parkolóban a rendőr, csak bűncselekmény észlelésekor, illetve a biztonsági szolgálat kérése esetén intézkedhet.

Tehát engem ott nem büntethettek volna meg, mert nem követtem el bűncselekményt, illetve a Tesco sem kért rendőri intézkedést, (megkérdeztem).

A KRESZ csak akkor hatályos, ha karambol van a parkolóban. Azonkívül azt is hallottam, hogy nem elég útburkolati jellel felfesteni a rokkant parkolót, hanem parkolónként táblának is jeleznie kell azt!

Remélem, tudnak megfelelően segíteni! (azt még megjegyezném, hogy tényleg nem láttam, hogy rokkant parkoló, mindkét szülöm rokkant így kártya is van, soha nem éltem vele vissza, hisz akkor most is kitehettem volna. Köszönöm válaszukat

2014. 04. 10.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Sajnos nem jó hírekkel szolgálhatok Önnek.

Mint köztudott, a KRESZ hatálya a közutakra és közforgalom elől el nem zárt magánutakra terjed ki. A Tesco parkolója semmiféleképpen nem minősül magánútnak, ha magánút is, akkor az a közforgalom előtt meg van nyitva. A magánútra való behajtást fizikailag is akadályozzák (pl. sorompó) vagy "mindkét irányból behajtani tilos, magánút" táblákkal jelzik, hogy az az útszakasz magánútnak minősül. Általában azt lehet elmondani, hogy a magánút valamilyen módon le van zárva, oda csak úgy nem is lehet behajtani. Most mindezt képzelje el Tesco parkoló esetében, ami magánútnak minősülne és senki nem hajthatna be. Abszurd.

Nem igaz az, hogy közforgalom előtt megnyitott parkolóban csak bűncselekmény elkövetése esetén vagy a biztonsági szolgálat felkérése alapján intézkedhet a rendőr. Benne van a nevében is, hogy az egy közforgalom előtt megnyitott terület, tehát közterület. Ez azt jelenti, hogy a KRESZ szabályai vonatkoznak a parkolóra is, mert az meg van nyitva a közforgalomnak, táblákkal, útburkolati jelekkel van ellátva, stb. Ilyeneket egy magánúton nem fog találni.

Fentiek alapján a helyszíni intézkedést megtevő rendőr jogosan járt el és a feljelentése alapján kiszabott büntetés is jogos. Az sem valós, hogy csak baleset esetén érvényesek a KRESZ szabályai egy közforgalom előtt megnyitott területen, parkolóban. A KRESZ szabályai csak a magánterületen (pl. egy kórház kerítésen belüli területe), illetve a járműforgalom elől elzárt magánúton történt balesetekre nem vonatkoznak. Egyébként magánterületre szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésekor, annak megszakítása, megelőzése érdekében bemehet a rendőr.

A mozgáskorlátozott személy szállító járművek részére fenntartott parkolóhelyekkel jelöléseivel kapcsolatban a következőket tudom elmondani.
Az útburkolati jelek tervezési és létesítési előírásairól szóló 11/2001. (III. 13.) KöViM rendelet 16.7 f) pontja szerint az útburkolaton feltüntethető a mozgáskorlátozottak jelképe, mely értelmezésem szerint annyit takar, hogy az nem kötelező a tábla kihelyezése mellett.
A KRESZ 18. § (7) bekezdése egyértelművé teszi a válaszomat: a mozgáskorlátozottak gépjárművei részére fenntartott várakozóhelyet jelölő ábra útburkolati jelként önállóan is alkalmazható.
Röviden összefoglalva: ha külön, ha együttesen alkalmazzák a táblát és az útburkolati jelet, az minden formában szabályos.
A mozgáskorlátozott igazolvány használatával kapcsolatban szeretném jelezni, hogy ha Ön nem szállít mozgáskorlátozott személyt, és a más nevére szóló igazolványt kitéve parkol le egy mozgáskorlátozott személyt szállító járművek részére fenntartott parkolóhelyen, akkor bűncselekményt követ el.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel,
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.