Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Április 12. 08:37, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

Átadták a városi kitüntetéseket

Átadták a városi kitüntetéseket

A Város hete programsorozat a hagyományokhoz híven nagyszabású ünnepi gálával zárult április 7-én a Tinódi Házban a színháztermet zsúfolásig megtöltő közönség előtt.

A Himnusz elhangzása után a testvérvárosok - a németországi Kernen im Remstal, illetve a horvátországi Ogulin és Vir - valamint a székelyföldi Kézdivásárhely önkormányzati vezetői üdvözölték az 1970. április 1-vel várossá nyilvánított Dombóvárt és annak lakóit.

Az ünnepi köszöntők elhangzása után a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Ligorovics Zsolt Máté Mihály-díjat adott át Gyulaj korábbi polgármesterének, Dobos Károlynénak, aki a hátrányos helyzetű község 2006 és 2017 közötti vezetőjeként rendkívül sok erőfeszítést tett a helyi cigányoknak a többségi társadalomhoz való integrációja, közösségfejlesztése, kultúrájuk és hagyományos mesterségeik megőrzése érdekében.
Szabó Loránd polgármester „Dombóvárért”-oklevéllel jutalmazta a Dombóvári Kesztűgyár férfi kézilabda csapatának azon tagjait és vezetőit - Kecskés Károlyt, Deli Aladárt, Fazekas Ferencet, Mayer Györgyöt, Maráczi Róbertet, Turi Csabát, Miszlai Józsefet, valamint Korvicska Györgyöt - akik négy évtizeddel ezelőtt kiváló eredményeket értek el a Tolna megyei, illetve a másodosztályú nemzeti bajnokságban.
A település tehetséges fiataljainak elismerésére szolgáló kitüntetések közül a Buzánszky Jenő sportdíjat a Dombóvári Karatesuli Egyesület tagja, Tóth Dominik érdemelte ki, aki 13 éves korára kétszeres világbajnoknak és kétszeres világbajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát, valamint Európa-bajnokságon is állt már a dobogó mindhárom fokán.
Az Ambrus Sándor szobrászról elnevezett művészeti díjat Sallai Domokos Barna vehette át Kiss Béla alpolgármestertől. Az ifjú trombitás számos megyei, regionális és országos zenei versenyen, illetve koncerten remek produkciójával öregbítette szülőhelye hírnevét.
A dr. Péter Gyula-díjat a kiemelkedő tanulmányi eredményekkel büszkélkedő diákok közül 2018-ban a helyi Illyés Gyula Gimnáziumba járó Tóth Dániel kapta. Ő különböző tantárgyakból teljesített kiválóan országos megmérettetéseken, emellett példamutató szorgalmával és közösségi munkájával is kivívta pedagógusai és társai elismerését.
A Dombóvár Város Elismert Közössége díjat a Dombóvári Városi Horgász Egyesületnek adományozta a képviselő-testület. Tóth Gyula, az önkormányzat civil tanácsnoka gratulált Gábor Zoltán elnökségi tagnak, aki a település legnagyobb taglétszámú civil szervezetének nevében köszönetet mondott a kitüntetésért.
A helyi gazdaság kiemelkedően teljesítő szereplői számára létrehozott Ivanich Antal-díjat a 26 esztendeje működő Pasha Ipari és Kereskedelmi Kft. érdemelte ki. A magas minőségű fehérneműket gyártó francia Chantelle Cégcsoport leányvállalatának ügyvezetője, Rózsa Béla Tigelmann Péter alpolgármestertől vette át a plakettet és az oklevelet.
- Amikor kitüntetéseket, elismeréseket adunk át két dolgot teszünk - emelte ki ünnepi beszédében Szabó Loránd polgármester. - Köszönetet mondunk és egyben példát mutatunk fel. Joggal kérdezhetjük, hogy e nagyszerű példákat kinek mutatjuk? Mi, akik e teremben vagyunk látjuk, értjük hogy a díjazottak mindegyike átlagon felül teljesített, egyszerűen fogalmazva: tettek le valamit az asztalra. Szeretettel gratulálok még egyszer mindannyiuknak! De, fiataljainkat, gyermekeinket vajon lázba hozza-e, felkapják e a fejüket, hogy valaki díszjelvényes, vagy díszpolgár lett? Korábban sokukat nem. Viszont! Amióta bevezettük az ifjúsági díjakat a példamutatás üzenete akaratlanul is eljut a bevehetetlennek tűnő generációhoz. A 20 másodperces résen a pajzson átjutunk!
Dombóvár Város Elismerő Díszjelvényét ezúttal négyen kapták meg. Közülük az egyik Grünwald Pálné, a Dombóvár-Kernen im Remstal Baráti Kör elnöke, aki évtizedek óta ápolja a magyar és a német település partneri kapcsolatát. A második Csáky László nyugalmazott pedagógus, ő 1982-től nyolc esztendőn keresztül volt a Molnár György Általános Iskola első igazgatója és elévülhetetlen érdemei vannak a helyi nevelési-oktatási rendszer létrehozásában. A harmadik Bódogh Zoltán nyugalmazott tanár, aki az Illyés Gyula Gimnáziumban előbb kollégiumi nevelőtanárként, majd a diákmozgalmat segítő pedagógusként, később a középiskola igazgatóhelyetteseként dolgozott, sőt 2012-ben egy évre megbízott igazgatói kinevezést is kapott.
A sorban a negyedik a Dombóváron született Köbli Norbert. A mára híressé vált forgatókönyvíró olyan filmek elkészítésében működött közre, mint az S.O.S. szerelem!, a 9 és fél randi, a Made in Hungaria, a Szabadság-különjárat, A berni követ, A vizsga, valamint az Örök tél, de népszerű tévésorozatoknak is az ötletgazdája.
A Pro Oppido Dombóvár díszpolgári címről szóló egyik oklevelet Szabó Loránd polgármester dr. Szőke Sándorné nyugalmazott gimnáziumi tanárnak, helytörténésznek, a Helytörténeti Gyűjtemény egyik alapítójának, a Szigeterdőben álló Kossuth-szoborcsoport lelkes kutatójának nyújtotta át. A másik ugyanilyen elismerést a dombóvári születésű Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész érdemelte ki, aki a világhírű zeneszerző szellemi-tárgyi hagyatékát méltóképpen őrzi és gondozza.
A gálaműsor zárásaként a dombóvári Kapos Kórus és a pécsi Mecsek kórus Kodály Zoltán „Missa Brevis” című csodálatos művét adta elő Markovics Gábor karnagy vezényletével.

Címkék: Kitüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.